Hlavní obsah

RECENZE: Deska Zaz je především hezkým dárkem fanouškům

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Effet miroir je čtvrté studiové album francouzské zpěvačky Zaz, která naučila milovat šanson mladé publikum, a navíc mu na svých písních ukázala, jak lahodná je vkusná dávka hudební barevnosti.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Zaz je skvělá i na koncertech.

Článek

Je jednou z nejoblíbenějších současných zpěvaček ve Francii a ani při svých návštěvách České republiky se nemusí bát, že v sále na jejím vystoupení nebude plno. Od roku 2010, kdy přišla s hitem Je veux, prodala více než čtyři miliony alb a hrála na pěti kontinentech.

Písně na novince v sobě opět kombinují různé žánry. Je v nich nosný šanson, také latinsko-americká hudba, pop, salsa i rock, občas se v nich stydlivě zazubí jazz. Jeho tématem je naděje, a to v mnoha podobách. Jinými slovy je to deska, která v tom nejlepším navazuje na to, co Zaz už předvedla na předešlých.

Žánry spojuje s nebývalou lehkostí a v jejím provedení to nepůsobí jako sebemenší experiment, nýbrž jako cosi zcela přirozeného. Všem písním dává aranžemi i interpretací vkusnou dávku popové atmosféry, přičemž se veškeré hudební dobrosrdečnosti dějí za její přítomnosti.

Foto: Warner Music

Obal alba Effet miroir.

Protože je to už čtvrtá deska zpěvačky, přece jen se v některých momentech dostavuje pocit, že Isabelle Geffroyová, jak se umělkyně ve skutečnosti jmenuje, některé prvky, postupy či formy opakuje. Dílem je to i proto, že se v textech drží francouzštiny, což je prvek, který svou zvláštní zpěvností do výsledného pocitu ze skladby výrazně zasahuje.

Effet miroir je deska, která tvorbu Zaz neprohlubuje, jen potvrzuje. Současně je to hezký dárek pro všechny, kteří ji mají rádi. To, co na album nahrála a nazpívala, totiž neurazí. Naopak.

Zaz: Effet miroir
Warner Music, 52:53

Hodnocení: 70 %

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám