Hlavní obsah

RECENZE: Až na vrcholky hor….

Právo, Věra Míšková

Pouhý měsíc od premiéry českého dokumentu Cesta vzhůru o zdolávání osmitisícovky K2 se znovu vydáváme do Himálaje. Tentokrát ve filmu Everest islandského režiséra Balzasara Kormákura. Ve filmu hraném a velmi hvězdně obsazeném, natočeném podle skutečné události. V roce 1996 pohřbila nejtragičtější horolezecká výprava pod vrcholem nejvyššího bodu Země několik lezců.

Foto: Cinemart

Josh Brolin před tragickým výstupem

Článek

Základem pro vznik filmu byla autobiografická kniha dvou z těch, kteří výstup přežili. Navíc je to událost natolik známá, že o tom, že ne všechny postavy přežijí, ví asi každý, kdo se na film vypraví. Postav je ovšem ve filmu tolik, že jich ještě dost zůstane naživu a navíc, kdo nečetl, určitě nebude od začátku vědět, kdo dostane ve filmu palec nahoru a kdo dolů.

Ta výprava měla být naprosto bezpečná, protože její vedoucí Rob Hall (Jason Clarke) a Scott Fisher (Jake Gyllenhaal) nebyli žádní nezodpovědní frajeři a zásadně brali nahoru jen ty, u nichž měli dost dobrých důvodů věřit, že jsou připraveni i vybaveni. Předpověď počasí navíc byla velmi slušná, takže se nic dramatického nemělo stát.

Foto: Cinemart

Jake Gyllenhaal hraje ve filmu horolezce Scotta Fishera.

Jenže zasáhla až neuvěřitelná souhra náhod v čele se změnou počasí a směru větru, který přinesl strašlivou bouři, a všechno nakonec dopadlo jinak.

Hlavní problém filmu je již zmíněné velké množství postav. Jednak horolezců, v nichž se divák čím výše tím hůře orientuje, zvlášť když se v nejdramatičtějších chvílích musí zarostlí muži zahalit do kapucí. Dále jsou tu zajišťovací postavy v základním táboře a postavy z domova, mezi nimiž do telefonu nejpůvabněji a velmi usilovně pláče Keira Knightleová.

Hereckých hvězd (vedle již jmenovaných například Josh Brolin a Robin Wrightová) je tedy ve filmu rovněž značné množství, ale prakticky žádnou z těch, na které jsou diváci patrně nejvíc zvědaví, si pořádně neužijí. Nikdo totiž nemá dost prostoru k nadstandardnímu výkonu, žádná postava není vykreslena tak, abychom si k ní vytvořili silnější nebo citový vztah.

Foto: Cinemart

Výstup na K2 je náročný

O většinu emocí se tak postará příroda a její snímání kameramanem Salvatorem Totinem. To ovšem stojí za návštěvu kina, i když příběh navzdory tomu, že jde o skutečné osudy, vypravěčsky selhává.

Překrásná drsná krajina (točilo se na Kormákurově rodném Islandu, v Alpách i na úpatí Mont Everestu) a dramatické snímání horských scenérií dává společně s precizními triky divákům pocit, že je i on sám v mrazu, větru a nádheře společně s horolezci.

Jenže takový zážitek může stejně dobře obstarat kvalitní dokument. Od katastrofického filmu natočeného na základě skutečnosti by člověk rád čekal cosi podobného, co nabídl kdysi (a dodnes) například film Appolo 13. A tomu nesahá Everest ani do řídícího střediska.

Everest
Režie: Baltasar Kormákur, hrají: Jake Gyllenhaal, Jason Clarke, Josh Brolin,  Robin Wrightová, Keira Knightleová a další.USA 2015, 121 min.

Celkové hodnocení: 60 %

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám