Hlavní obsah

RECENZE: Asteroid City. Wes Anderson už se začíná opakovat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V hlavní soutěži letošního festivalu v Cannes představil americký režisér Wes Anderson svůj nejnovější film Asteroid City. Sklidil v prvních chvílích poměrně rozporuplné reakce. Následně však byla většina recenzí pozitivních a od čtvrtka se o kvalitách této osobité komedie mohou přesvědčit i diváci českých kin.

Asteroid CityVideo: Focus Features

 
Článek

Anderson patří bezesporu k nejoriginálnějším režisérům současnosti. Je to filmař s nezaměnitelným a velmi dobře rozpoznatelným stylem a rukopisem. Jeho filmy patří k těm, na které fanoušci s nadšením čekají, jsou přijímány do soutěží největších festivalů, ale jen výjimečně dostávají ceny.

Oněmi výjimkami jsou Grandhotel Budapešť a Psí ostrov, oba oceněné na Berlinale. Filmy Taková zvláštní rodinka, Fantastický pan Lišák, Až vyjde měsíc, Psí ostrov a Grandhotel Budapešť získaly oscarové nominace (posledně jmenovaný dokonce tři), ale zlatou sošku nemá žádný z nich.

Nicméně herci tvrdí, že když jim Anderson nabídne roli, neptají se, o čem film bude, ale kdy a kde mají být. A tak se i v Asteroid City sešli Tom Hanks, Scarlett Johanssonová, Tilda Swintonová, Edward Norton, Adrien Brody, Willem Dafoe, Margot Robbie, Matt Dillon a další hvězdy první velikosti. Přitom už z jejich výčtu je zřejmé, že ani jeden z nich nemá ve filmu velkou, natož hlavní roli. A že tentokrát poprvé chybí Bill Murray, není způsobeno ničím jiným než tím, že v době natáčení onemocněl covidem.

Andersonova novinka se odehrává v padesátých letech minulého století, a rovnou ve třech rovinách. V první se do pouštního městečka Asteroid City, jehož název vznikl podle toho, že vyrostlo na místě, kam před asi pěti tisíci lety dopadl asteroid a kde vyhloubil obří kráter, sjíždějí talentované děti a jejich rodiče. Děti mají být odměněny za své vynálezy či vědecké znalosti. Stane se však něco zneklidňujícího…

Foto: Cinemart

Jake Ryan, Jason Schwartzman a Tom Hanks, který ve filmu nahradil Billa Murrayho.

Ve druhé rovině se dozvídáme, že to všechno je divadelní hra, kterou její autor teprve píše. A vše je rámováno třetí, černobílou rovinou, v níž sledujeme televizní pořad o tom, jak onen autor hru píše.

Postav je ve filmu více než dost, v určité chvíli se objeví i mimozemšťan. Vlastně není vůbec snadné děj sledovat, už proto, že se ve filmu hodně mluví, a člověka to poněkud odvádí od toho nejdůležitějšího a ve všech Andersonových filmech nejkrásnějšího, obrazu. Především ten má již zmíněný nezaměnitelný styl, postavený na centrální kompozici, pastelových barvách a specifických hereckých výkonech.

Anderson opravdu potřeboval skvělé herce, protože chtěl, aby v souladu s charakteristikou postav hráli na hranici trapnosti a přehrávání. A je obdivuhodné, že to s nimi přesně tak, jak chtěl, dokázal v jednotném stylu natočit.

Jeho filmy jsou vizuálně podmanivé, ale zdá se, že s jejich obsahem, vypravěčskou a emocionální stránkou to jde právě v Asteroid City poněkud z kopce. Ať má totiž filmař nápadů sebevíc, a některé jsou opravdu velmi vtipné, jsou to převážně ty jednotlivé nápady, které baví.

Fakt, že divák ani nepotřebuje přemýšlet o tom, o čem film je, není tou nejlepší vizitkou. A po tuctu Andersonových filmů už je leccos předvídatelné a začíná to i lehce nudit.

Asteroid City
USA 2023, 104 min. Režie: Wes Anderson, hrají: Jason Schwartzman, Tom Hanks, Scarlett Johanssonová, Tilda Swintonová, Edward Norton a další
Hodnocení 60 %

Může se vám hodit na Firmy.cz: Kina

Reklama

Související témata:
Film Asteroid City

Výběr článků

Načítám