Hlavní obsah

RECENZE: Alanis Morissetteová zastavená na rozcestí

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud někdo nevydá album osm let a má tolik fanoušků jako kanadská zpěvačka Alanis Morissetteová, novinka je očekávaná. Je pak škoda, když se ukáže, že se tvůrkyni za tak dlouhou dobu nepodařilo nashromáždit materiál, jenž by více připomněl její nejlepší léta či na ně navázal. Byla jimi druhá polovina devadesátek.

Foto: Profimedia.cz

Alanis Morissette vydala deváté album.

Článek

Její devátá studiová deska se jmenuje Such Pretty Forks In The Road a vyšla poslední červencový den. Zpěvačka, která má sedm cen Grammy, na ní překvapivě vystavěla pomyslný plot mezi mainstreamem a alternativním hudebním světem. A zjistit, kde právě je, je dost těžké. Navíc tato hádanka, kterou možná nechtěně nachystala, trochu odvádí pozornost od toho podstatného, od písniček.

Pokud jde o to, jak jsou složeny a zaranžovány, odvedla Morissetteová se svým týmem skvělou práci. Skladby gradují, mají čitelný tvar a jsou ošetřeny moderním zvukovým zdobením. Je v nich také mnoho emocí a osobních postojů umělkyně.

Foto: RCA

Obal alba

Pohříchu ale nemění atmosféru. Nesou se ve středním až pomalém tempu a charakterizuje je poněkud monotónní ponurost, ze které nezasvítí paprsek pomyslného světla. V textech mluví třeba i o tom, co všechno se ještě může stát, když už máme pocit, že nás život dostatečně prověřil.

Morissetteová na Such Pretty Forks In The Road tak trochu kulhá. Kdyby skladby dotáhla až do alternativních tenat tak, jak to udělala Taylor Swiftová na svém posledním albu Folklore, jistě by přišla o pár starých fanoušků, ale pro ty nové by byla objevem a úkazem. Zastavená na rozcestí těžko vysvětlí, co se sebou vlastně provedla.

Tím spíš, když pří vší své profesní zručnosti nenapsala písničky, které by zůstaly v hlavě. Možná by to mohly na nějaký čas být emotivní Reasons I Drink nebo od začátku po melodii jdoucí Diagnosis. To je ale vše. Po vyslechnutí alba každý ví, že se něco stalo, neví ale přesně co.

Alanis Morissette: Such Pretty Forks In The Road
Epiphany, 46:03

Hodnocení 65 %

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám