Hlavní obsah

Rebelové Citron, Doležal a Brichta vzpomínali. Jenom nostalgie to ale nebyla

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Souboj Rebelů Tour 2016 dorazilo do Prahy. Pro nemoc chyběl Jaroslav Albert Kronek, jenž měl zpívat písničky skupiny Kern, nicméně Citron, Miloš Dodo Doležal a Aleš Brichta vystoupili. Vzpomínalo se hlavně na osmdesátá léta.

Foto: Jiří Lukeš

Hlavní protagonisté turné, zleva Miloš Dodo Doležal, Aleš Brichta, Tanja, Radim Pařízek a Ladislav Křížek

Článek

Úterní koncert v KD Ládví vtáhl turné do druhé poloviny. Ve Velkém Meziříčí, Děčíně, Plzni i v Praze bylo plno, což svědčí o tom, že jeho koncept fanoušky zaujal. Přicházejí hlavně ti, kteří v osmdesátých letech zažili rozpuk české metalové scény, kdy hráli prim Citron, Arakain se zpívajícím Brichtou, Vitacit s kytaristou Doležalem i Kern se zpěvákem Kronkem. Citron, v němž zpívá Ladislav Křížek a jako host i zpěvačka Tanja, aktuálně ke vzpomínkám přidává pár kousků z novinky Rebelie Rebelů.

„Turné se začalo rodit před více než třemi lety na pohřbu zpěváka Citronu Standy Hranického. Najednou mi začala téct do hlavy písnička i s textem. Jako by Standa chtěl říct, abychom pokračovali,“ popisoval v šatně před koncertem bubeník Citronu Radim Pařízek.

Foto: Jiří Lukeš

Koncert zahájil Miloš Dodo Doležal s kapelou. V popředí jeho syn.

Jeho kapela poté obměnila sestavu, nahrála album a v polovině listopadu vyrazila na probíhající koncertní sérii. „Rozhodli jsme se pro velké sály a haly. Dnes je vidět, že myšlenka tak trochu nostalgického turné se chytila. Lidé si mohou zajít na jediný koncert a slyšet na něm velké rockové a metalové hity osmdesátých let,“ pokračoval Pařízek.

Doležal však turné pouze jako nostalgické nebere. „Všechny kapely hrají staré skladby, ale hrají je jiné sestavy než v osmdesátých letech. Tím pádem je provedení modernější a nasazení současné. Beru to jako další krok v kariéře všech skupin. Není to setkání, které za pár dnů skončí a my si sedneme na kanape,“ vysvětlil.

Plno je hned od začátku

„Radim mi zavolal a zeptal se, jestli jsem ochoten takové turné s kapelou absolvovat. Řekl jsem mu, že proti tomu nic nemám, a připravili jsme desek pecek z repertoáru Arakainu,“ řekl Brichta. Největší obavy měl prý z toho, aby bylo technicky vše v pořádku. Prý je.

Foto: Jiří Lukeš

Druhý se na pódiu představil Aleš Brichta s kapelou.

Doležal za sebe konstatoval: „Nabídka od Radima přišla už před rokem. Já však v té době neměl kapelu, protože můj syn Miloš, který v ní hraje na baskytaru, studoval v Americe na Berkley. Na jaře se ale vrátil a všechno se rozjelo.“

Prý se trochu obával, že se lidé budou na koncerty, jež začínají po devatenácté a končí kolem třiadvacáté hodiny, takříkajíc trousit. „Všude, kde jsme hráli, byly ale sály s úderem devatenácté plné,“ konstatoval.

Zazpívají společnou skladbu?

Mezi protagonisty turné se v minulosti stalo mnoho krásného i méně dobrého. Pařízek přiznává, že společné koncerty inicioval proto, aby se pošramocené vztahy narovnaly. „Ještě to není ono, ale postupně to spěje k tomu, že třeba na posledním koncertě ve Zlíně všichni vylezeme na pódium a zazpíváme si nějakou písničku dohromady,“ prozradil.

Nová společná skladba ostatně v plánu byla. „Když se vyjednávalo turné, ne všichni aktéři byli ochotni postavit se s ostatními na jedno pódium. Mým přáním bylo, že si všechno vyříkáme a bude to v pořádku. Stále to ale má nějaké zádrhele, které je třeba překonat. Písnička je však zčásti připravená,“ řekl Pařízek.

Foto: Jiří Lukeš

Citron večer uzavřel. Na snímku vpřed zpěvák Ladislav Křížek.

Hudbu k ní napsal Miloš Dodo Doležal, text by měl přidat Aleš Brichta. „Když jsme ji plánovali, nevěděli jsme, s jakým ohlasem se turné setká. Více jsme se starali o přípravu a píseň šla stranou. Pořád ji ale ještě můžeme dodělat a poslat mezi lidi,“ vysvětlil Doležal.

V KD Ládví večer fanoušci zpívali, vzpomínali, opatřili si podpisy muzikantů na autogramiádách a v noci odcházeli spokojeni. Souboj Rebelů Tour bude ještě pokračovat koncerty 10. prosince v Brně, 15. 12. v Ostravě a 17. 12. ve Zlíně.

„Pro příští turné bychom chtěli oslovit ještě další souputníky,“ dodal na závěr Pařízek.

Reklama

Výběr článků

Načítám