Hlavní obsah

Raritní filmový dokument o Lennonovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

Do aukce půjde unikátní filmový dokument o jednom dni v životě Johna Lennona. Film natočila počátkem 70. let jedna studentka, která se setkala s bývalým členem Beatles na ulici a požádala ho, jestli by si ho směla nafilmovat.

Foto: PČR Olomouc
Článek

Lennon tehdy prožíval svůj tak zvaný "ztracený víkend", tedy osmnáctiměsíční odloučení od Yoko Ono. S natočením filmu souhlasil. Autorka filmu, která zůstává na žádost aukční síně Christie's v anonymitě, sestříhala dílo na 45 minut. Je tu zachycen den v Lennonově životě v New Yorku s veselými i všedními momentkami. John jede taxíkem, nakupuje, rozdává autogramy a prochází se po Central Parku. Tam si zahraje s místní kapelou na varhany, tančí po lavičkách, prodává zmrzlinu a při krmení opic v zoo předstírá, že je pavián. "Je to naprosto přirozené a vypadá to, že se Lennon dobře bavil," říká Margaret Barrettové z aukčního domu Christie's.

Film koupil před deseti lety nejmenovaný sběratel, který se ho nyní rozhodl prodat. Očekává se, že se cena vyšplhá v přepočtu na více než půldruhého milionu korun. "Bylo by skvělé, kdyby nový majitel dovolil, aby se film promítal veřejně," přeje si podle agentury WENN Barrettová, podle níž neexistují kopie filmu. Neměl ji prý ani sám Lennon, který film jen viděl.   

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám