Hlavní obsah

Radio Stalin začalo vysílat před 20 lety

Novinky, Karolina Zarzycká

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před dvaceti lety začalo nelegální vysílání Radia Stalin, prvního nezávislého rádia v tehdejším Československu, které se do povědomí posluchačů zapsalo neotřelými hudebními programy, znělkami, pořady, nezapomenutelnými moderátory i DJs.

Článek

V létě 1990 probíhala v podzemních prostorách pod bývalým Stalinovým pomníkem výstava Totalitní zóna, během níž došlo k realizaci studentského nápadu založit rádio. Nelegální vysílání začalo 19. října ráno, rádio dostalo příznačný název Radio Stalin.

Pirátské vysílání trvalo do 25. října, kdy byla zabavena vysílačka a vysílání bylo úředně zastaveno. Tehdy vznikla petice za znovuobnovení vysílání a proti monopolu státního rozhlasu a televize, kterou podepsalo na 30 tisíc lidí.

Počátkem roku 1991 bylo vysílací zařízení vráceno, 15. února vzniklo Radio Ultra, které se o měsíc později změnilo na Radio 1. Stalo se první nezávislou rozhlasovou stanicí v tehdejším Československu. Dodnes si rádio zachovalo svou spíše alternativní tvář, jež podléhala vlivům, ne však komerčním proudům.

Jména jako Josef Sedloň, Ondřej Štindl, Petr Korál, Standa Zima, Jana Kománková, Klára Nemravová, Jeroným Janíček, Strýček Míša, Saša Michailidis se nesmazatelně zapsala do povědomí posluchačů, jichž je dnes 40 tisíc.

Pořady jako Kulturní přehled, Reggae klub, Tržnice Strýčka Míši a Čtení se Strýčkem Míšou, Velká sedma, Shadowbox, Hard music mají mnozí obdivovatelé nemainstreamových žánrů dlouho zapsány v paměti.

Reklama

Výběr článků

Načítám