Hlavní obsah

Rada ČT řešila vtip o Romech ve Všechnopárty, k ničemu ale nedošla

Právo, jp

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Byl vtip Karla Šípa, vyřčený v pořadu Všechnopárty loňského 2. listopadu nechutný, nebo projevem autorské svobody? To řešila na středečním jednání Rada ČT, k jednoznačnému závěru nedošla.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Karel Šíp

Článek

Na začátku Všechnopárty byl řečen vtip, v němž Šíp navrhl na žádost diváků rozšířit v České televizi vysílání o Romech tím, že se prodlouží stopáž pořadu Na stopě. Jeden z diváků si na to stěžoval Radě.

Vysílání posuzoval Etický panel ČT se závěrem, že vtip nepodněcoval k nenávisti proti etnické skupině, z pohledu zákonnosti bylo vše v pořádku. „Autorský humor není cílená kritika,“ uvedl ve stanovisku Etický panel.

Předseda Rady ČT Milan Uhde konstatoval svůj osobní názor, že i když Šípův vtip nebyl nezákonný, byl nechutný. „Nechutnost a nevkus by neměly mít v České televizi místo," dodal radní Jan Prokeš. Místopředseda rady Jiří Kratochvíl s kritikou nesouhlasil. „Proč rovnou nezavedeme cenzuru a nedáme tvůrcům seznam, co smí a nesmí říkat?" rozčílil se Kratochvíl.

Generální ředitel ČT Petr Dvořák se chce sejít s tvůrci pořadu. „Kauza není o Šípovi, ale i o dramaturgovi, scénáristovi, tvůrčím týmu. Chtěl bych vědět, jakým způsobem funguje pracovní diskuse nad tématy, která jsou na hraně. Chci vědět, zda to byla jednorázová chyba, nebo systémový problém, který musíme řešit," uvedl Dvořák.

Volili se noví místopředsedové

Radní zvolili v tajném hlasování tři místopředsedy rady. Mandát obhájili stávající místopředsedové Dana Eklová a Jaroslav Dědič, třetím místopředsedou se stal René Kühn.

Radními navrhovaný Jiří Kratochvíl se kandidatury vzdal a radní Jan Prokeš, který byl rovněž navržen, nezískal dost hlasů pro zvolení, volilo ho jen pět členů.

Reklama

Výběr článků

Načítám