Hlavní obsah

Rachel Unthanková, folková senzace ze severu Anglie

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soubor Rachel Unthank and the Winterset je zhruba poslední tři roky miláčkem nejen ostrovní kritiky. Získal už řadu ocenění a na západě Evropy si vydobyl i jistou popularitu.

Článek

Anglický kvartet se zamiloval do prastarých lidovek ze Skotska a severní Anglie, někdy ale přebírá i moderní písně a obohacuje je keltskou (možná až skandinávskou) zádumčivostí. Na poslední desku soubor natočil např. coververzi Sea Songu Roberta Wyatta.

Rachel Unthank and the Winterset jsou čistě "holčičí" kapelou, jemné a převážně tiché hlasy sester Unthankových doprovází v prostých aranžích pouze pomalé akordy klavíru, housle a cello.

Svůj debut Cruel Sister vydali v roce 2005 a podle magazínu Mojo to bylo "folkové album roku". Nové album The Bairns bylo nominováno na nejlepší desku v rámci BBC Folk Awards 2008 a také Mercury Music Prize. Kritici se v Anglii i v západní Evropě vzácně shodli: ta deska je majstrštyk.

Poslechněte si celé písničky zde.

Anketa

Oznámkujte ukázky jako ve škole:
1
68,2 %
2
11,4 %
3
4,5 %
4
4,5 %
5
11,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 44 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám