Hlavní obsah

Pynchon ve filmu: Cesta do duše

Novinky, Štěpán Steiger
LONDÝN

Letos 8. května bylo Thomasi Pynchonovi 66. Ačkoliv byl za posledních čtyřicet let, od doby, kdy vyšel jeho první román V., fotografován jenom dvakrát - v obou případech proti své vůli -, uváděl po celý květen londýnský Ústav současného umění (ICA) o tomto prozaikovi film, nazvaný Thomas Pynchon: A Journey into the Mind of (Cesta do duše).

Foto: Lukáš Mokrý

Kulička v labyrintu

Článek

Titul je narážkou na Pynchonovu stať, uveřejněnou v červnu 1966 v magazínu New York Times, v níž se pod názvem Journey into the Mind of Watts (Cesta do duše Wattsu) prozaik zabýval nepokoji v losangeleské černošské čtvrti Wattsu v předcházejícím květnu. P. v názvu filmu sice nejpravděpodobněji znamená Pynchon, lze je však považovat i za iniciálu termínu paranoia, čímž připomíná V ., prchavý a stěhovavý předmět žádosti ve stejnojmenném románu.

Nedosažitelný P. a výpovědi o něm

A znaménka před iniciálou a po ní naznačují HTML, což je připomínkou nejenom nelineární povahy romanopiscových textů, nýbrž i mnoha internetových stránek, na nichž se jeho fanoušci zabývají jím a jeho dílem. Protože Pynchon je nedosažitelný, museli se filmaři Fosca a Donatello Dubiniovi opřít o výpovědi jiných lidí včetně jeho bývalé přítelkyně Chrissie Wexlerové, několika kritiků - a co je největší trefou - o rozhovor s Irwinem Coreyem, jenž v roce 1974 představoval Pynchona při převzetí Národní knižní ceny za Gravity´s Rainbow.

Mezi rozhovory jsou rozesety archívní snímky vystřelovaných raket, vlaků metra, protestů proti válce ve Vietnamu, domů, v nichž Pynchon kdysi bydlel, jeho fotografie jako studenta na Cornellově univerzitě a jako námořníka (sloužil u loďstva). Film je doprovázen hudbou skupiny Residents, "nejslavnější neznámé kapely", skupiny avantgardních multimediálních umělců ze San Franciska. Na samém konci můžeme zhlédnout dva - neautorizované - portréty Thomase Pynchona. Jeden z nich je dílem Jamese Bonea, najatého slídiče, jenž autora sledoval a drze jej překvapil - a byl velice překvapen, že mu Pynchon potom nepodal ruku. Druhý portrét je několikavteřinový záběr CNN.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám