Hlavní obsah

Pulitzera za beletrii neudělili, žádná kniha se dost nelíbila

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poprvé od roku 1977 se porota rozhodla neudělit Pulitzerovu cenu za beletrii. Zatím se to stalo šestkrát od založení cen v roce 1948. V ostatních kategoriích ale vítěze nalezla.

Foto: W. W. Norton & Company

Kniha Stephena Greenblatta zvítězila v kategorii literatura faktu (výřez).

Článek

Mezi finalisty se letos v kategorii beletrie dostali Denis Johnson s knihou Train Dreams, Karen Russellová s titulem Swamplandia!, vyprávěným z pohledu třináctileté hrdinky, a zesnulý David Foster Wallace s příběhem The Pale King.

Doporučila je odborná porota složená z kritičky Maureen Corriganové, spisovatele Michaela Cunninghama a nakladatelské redaktorky Susan Larsonové. Rada Pulitzerovy ceny však nemusí odbornou porotu poslechnout a v pondělí se rozhodla cenu neudělit:

"Všechny tři knihy jsme vzali do úvahy, ale nakonec žádná nezískala potřebnou většinu hlasů, která by jí zaručila cenu, takže jsme žádnou neudělili."

Cena se dává za investigativní reportáže i poezii 

Obecná cena za literaturu faktu připadla titulu The Swerve: How the World Became Modern od  Stephena Greenblatta. V kategorii historie vyhrála publikace Malcolm X: A Life of Reinvention od Manninga Marablea, historika z Columbia University. Profesor z univerzity Yale John Lewis Gaddis dostal cenu za nejlepší biografii George F. Kennan: An American Life. Za sbírku poezie Life on Mars si cenu odnesla Tracy Smithová.

Foto: W. W. Norton & Company

Kniha Stephena Greenblatta zvítězila v kategorii literatura faktu.

V novinářských kategoriích uspěl letos tým deníku The Philadelphia Inquirer (za službu veřejnosti) či The Tuscaloosa (za zpravodajství). Za investigativní reportáže dostali cenu společně Matt Apuzzo, Adam Goldman, Eileen Sullivanová a Chris Hawley z agentury Associated Press a Michael J. Berens and Ken Armstrong z The Seattle Times.

Za domácí zpravodajství byl oceněn David Wood z deníku The Huffington Post, za zahraniční zpravodajství Jeffrey Gettleman z The New York Times a za uměleckou kritiku Wesley Morris z The Boston Globe.

Reklama

Výběr článků

Načítám