Hlavní obsah

Pryč s démony. Americký kazatel veřejně pálil Harry Pottera a Stmívání

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Americký kazatel Greg Locke zorganizoval pálení knih a dalších předmětů ve státě Tennessee. Není to poprvé, co pořádal kontroverzní akce.

Foto: Warner Bros

Harry Potter a vězeň z Azkabanu

Článek

Greg Locke likvidoval knihy i filmy a živě to vysílal na internetu. Zatímco kázal, jeho příznivci házeli do velkého ohně různé předměty.

„Jde o naše osvobození od démonů,“ uvedl Locke. Čarodějnictví musí podle něj ustoupit ve jménu Ježíše.

Před obřadem vyzval své ovečky, aby přinesly všechny okultní předměty, mimo jiné tarotové karty a léčivé krystaly. Pastor Locke je v Americe poměrně známou osobou. Hodně lidí ho sleduje na sociálních sítích. Šíří různé spiklenecké teorie a protestuje proti nošení roušek.

Pálení knih se konalo nedlouho poté, co úřady v Tennessee zakázaly známý komiks Maus Arta Spiegelmana, který získal Pulitzerovu cenu. Jeho tématem je holokaust. Školní rada v McMinnu vyškrtla komiksový román kvůli tomu, že obsahuje neslušnou mluvu a nahotu. Myši a kočky, které představují Němce a Židy, totiž nejsou oblečené.

Školní rada se rozhodla, že nejlepší bude kreslené dílo z osnov úplně vyškrtnout.

Knihy vás mohou urazit, varuje univerzita studenty. Hlavně pozor na Orwella a Becketta

Kultura

Univerzita v britském Northamptonu zase v lednu varovala své dospělé studenty před studiem slavných děl světové literatury. V jednom kurzu čtou třeba texty George Orwella (1984) či držitele Nobelovy ceny Samuela Becketta. Ty mohou být podle univerzitního upozornění „urážlivé a znepokojující“.

V literárním kurzu se totiž mohou studenti setkat s tématy jako sex, násilí a zneužívání či se sprostými slovy.

Reklama

Výběr článků

Načítám