Hlavní obsah

První ukázka: Jimiho Hendrixe hraje Andre ze skupiny OutKast

Novinky, Stanislav Dvořák

Člen skupiny OutKast, který si říká Andre 3000, hraje jednu z největších ikon hudebních dějin v dlouho očekávaném filmu All Is By My Side. Posuďte sami, jak se převtělil do Jimiho Hendrixe.

Ukázka z filmu o Jimim HendrixoviVideo: Darko entertainment

 
Článek

Zajímavostí je, že snímek napsal a režíroval John Ridley, z jehož pera vzešel také oscarový film 12 let v řetězech. Hendrix ve filmu flirtuje s Lindou Keithovou v podání Imogen Pootsové. Ta byla kdysi přítelkyní Keitha Richardse z Rolling Stones a inspirovala písně obou muzikantů. V ukázce hovoří o tom, že by Linda měla jet na festival do Monterey, kde Hendrix zazářil. Česká premiéra snímku bohužel zatím není naplánována.

Filmová postava Hendrixe také ve filmu říká, že se nechce omezovat a zapadnout do jedné stylové škatulky. „Není to o stylu, chci, aby moje hudba vstoupila do duše člověka. Pro mě je to jako barvy a chci, aby lidi cítili muziku stejně jako já.“

Příběh se zaměřuje na nejdůležitější léta 1966 a 1967, kdy Jimi Hendrix pobýval v Anglii, a právě tam prorazil. Dnes je kritikou považován za jednoho z nejlepších kytaristů všech dob. Jeho vystoupení se stalo mimo jiné i vrcholem největšího rockového festivalu na světě, Woodstocku. Ačkoli žil krátce a natočil toho poměrně málo, jeho desky znamenaly revoluci v hudbě.

Zazářil a zemřel

Hendrix se narodil v roce 1942 v Seattlu ve velmi chudé rodině, matka ho navíc opustila už v dětství. Jako teenager neustále cvičil na kytaru, odmítal pracovat a byl na tom tak špatně, že musel číhat u fast foodů, aby mohl sníst to, co lidé vyhazovali.

Na přelomu padesátých a šedesátých let se snažil protloukat s Little Richardem, Solomonem Burkem, Carlou Thomasovou, Ikem a Tinou Turnerovými, Otisem Reddingem a dalšími.

Pak prorazil v Anglii a domů už se vracel jako hvězda. K jeho nejslavnějším hitům patřily skladby Purple Haze, Hey Joe, All Along the Watchtower, Crosstown Traffic, Little Wing, Foxy Lady či Voodoo Child. Zemřel v pouhých 27 letech 18. září 1970 v Londýně. Zadusil se poté, co zkonzumoval velké množství vína a prášků na spaní.

Reklama

Výběr článků

Načítám