Hlavní obsah

První český film míří na Sundance. Natočil ho Bohdan Sláma

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Film režiséra Bohdana Slámy Čtyři slunce byl vybrán jako vůbec první český film do soutěže Sundance Film Festivalu, jednoho z nejprestižnějších filmových festivalů na světě, oznámila to v úterý agentura 4press.

Článek

Festival Sundance je dítětem Roberta Redforda a koná se od 19. do 29. ledna 2012 ve městech Park City, Salt Lake City, Ogden a Sundance v americkém Utahu. Snímek Čtyři slunce se letos dostal do soutěžní sekce celovečerních hraných filmů World Cinema Dramatic Competition. V českých kinech bude až 8. března.

"Snímek Čtyři slunce, v němž hlavní role ztvárnili Jaroslav Plesl, Anna Geislerová, Marek Šácha, Karel Roden, Jiří Mádl a Igor Chmela, je po absolventském snímku Akáty bílé čtvrtým celovečerním filmem jednoho z nejúspěšnějších českých režisérů posledních let," sdělila Martina Reková z agentury 4press.

Film vypráví o současné české rodině a nesplněných snech. Příběh je prý lehce humorný a s filozofickým podtextem.

Režisér Bohdan Sláma se nyní řadí ke špičce v evropském měřítku. Absolvoval na pražské FAMU filmem Akáty bílé a proslavil se tragikomedií Divoké včely (cena WPRO Tiger Awards na MFF v Rotterdamu, cena Kodak Vision na festivalu českých filmů v Plzni Finále, cena za nejlepší debut SKYY na MFF v San Francisku, Český lev za vedlejší ženský herecký výkon Zuzany Kronerové). Jeho další film Štěstí už získal sedm Českých lvů a další ceny na MFF v San Sebastianu, v Aténách a Montrealu. Jeho zatím posledním dílem uvedeným v kinech byl Venkovský učitel.

Reklama

Výběr článků

Načítám