Hlavní obsah

Projekt 100 startuje hollywoodskou klasikou

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeden z nejlepších filmů legendárního amerického režiséra Billyho Wildera Sunset Boulevard z roku 1950 zahajuje ve čtvrtek letošní kolekci čtyř mimořádně kvalitních, navíc skvěle digitálně restaurovaných filmů, uváděných do kin v rámci Projektu 100.

Upoutávka na film Sunset Blvd Video: AČFK

 
Článek

Ještě v tomto čtvrtletí, konkrétně 21. března, vstoupí do kin nesmrtelný western Tenkrát na Západě režiséra Sergia Leoneho z roku 1968 a 23. května bude mít premiéru snímek bratří Coenových Big Lebowski z roku 1998.

Na karlovarském festivalu pak bude slavnostně uvedena restaurovaná kopie filmu Všichni dobří rodáci Vojtěcha Jasného z roku 1968. Distribuční premiéru bude mít tento snímek 1. srpna na Letní filmové škole.

Projekt 100 doznal už loni zásadní změny: putovní přehlídku kolekce klasických a uměleckých filmů nahradily bloky, které zahrnují vždy čtyři filmy, uváděné v daném měsíci: v lednu americkou klasiku, v březnu evropskou klasiku, v květnu kultovní filmy 90. let a v srpnu českou klasiku. Tato koncepce se osvědčila, když všechny čtyři filmy loni promítalo více než stovka kin a do konce října 2012 je vidělo přes 12 tisíc diváků.

Sunset Boulevard, který je považován za vůbec nejslavnější a nejtrpčí portrét Hollywoodu, je příběhem druhořadého scenáristy Joea Gillise a zapomenuté hvězdy němého filmu Normy Desmondové, kteří bez skrupulí využívají jeden druhého k naplnění svých ambicí.

Billy Wilder proslul kromě tohoto filmu jako tvůrce komedií Někdo to rád horké, Byt nebo Nebožtíci přejí lásce. Sunset Boulevard byl nominován na 13 Oscarů, získal však jen tři – za nejlepší scénář, výpravu a hudbu. Na Zlatých glóbech byl oceněn za nejlepší drama, režii, herečku v dramatu a hudbu. V roce 1989 ho Kongresová knihovna označila za jedno z 25 přelomových děl americké kinematografie.

Reklama

Výběr článků

Načítám