Hlavní obsah

Produkční festivalu KoresponDance Lenka Flory: Letos proběhne ryze český ročník

Právo, Andrea Zunová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V rámci festivalu KoresponDance v Praze a ve Žďáru nad Sázavou se letos bude tančit a hrát již poosmé. Zatím vždy se přehlídky současného tance, pohybového divadla a akrobacie účastnili umělci z Česka a ze zahraničí. Tentokrát to bude jinak. Kvůli aktuálnímu dění je nachystán ryze český ročník.

Foto: Dragan Dragin

Lenka Flory při zkoušce s mexickým souborem Foco alAire a seniory z Vysočiny v roce 2018. Letos bude ryze česká účast.

Článek

Festival organizuje Marie Kinski, spolumajitelka zámku ve Žďáru nad Sázavou. Právě tam od 14. do 16. srpna proběhne jeho část. První, pražská, se odehraje 11. srpna v Karlíně. Na otázky odpověděla produkční festivalu Lenka Flory.

Pouze česká účast bude letos největší změna?

Ano, letošní ročník festivalu se od předchozích zásadně liší především strukturou a obsahem svého programu. Ten jsme postavili výhradně z prací, které vznikly v České republice. Důvodem je nejistá covidová doba a silná potřeba podpořit české umělce jasnou a konkrétní nabídkou práce.

Co jste museli oželet?

Především dlouhodobou a promyšlenou přípravu. Bude chybět i atmosféra mezinárodní otevřenosti a každoroční spolupráce s obyvateli Vysočiny a Žďáru.

Váš festival je přehlídkou tance, ale také nového cirkusu. Kdo na něm letos vystoupí?

KoresponDance 2020 nám právě svou letošní vyhraněností umožní soustředit se na umělce tvořící doma. Nabídka je opravdu bohatá jak množstvím uváděných titulů, tak rozmanitostí jednotlivých prací.

Vystoupí Eliška Brtnická s předpremiérou nového představení Hang Out a etablovanou prací Enola. Představí se Vojta Švejda & Wariot Ideal s představením Iluzionista v režii Petra Formana, Viktor Černický s PLI, Honza Bárta s Pitch, Markéta Stánská s LeŤ, Bára Látalová s dětským představením Karneval zvířat, Holektiv se dvěma tituly Kaffeeklatsch a Letkyně, Aleš Čermák ve spolupráci s Honzou Bártou a vynikající prací pro čtyři mentálně postižené interprety nazvanou Tohle všechno patří Tobě.

Celý program doplní taneční filmy natočené v prostorách zámku ve Žďáru nad Sázavou, které nejsou běžně přístupné veřejnosti. A ve spolupráci s Festivalem tanečních filmů proběhnou projekce krátkých tanečních projektů pro kameru.

Jste tanečnice a choreografka. Nový cirkus vás také nalákal?

Jsem bývalá tanečnice a bývalá choreografka, již mnoho let především vymýšlím a produkuji mezinárodní projekty. Nemám oblíbenou nebo neoblíbenou jevištní disciplínu. Mám ráda dobrá představení a jejich forma mě vlastně nezajímá.

Nový cirkus je obor, který mám ráda a jenž uspokojuje širší okruh diváků než současný tanec. Důvodů je mnoho, a i když si myslím, že nový cirkus se může od současného tance a divadla ještě hodně učit, chápu, že je pro běžného diváka přístupnější, atraktivnější a srozumitelnější.

Kombinace těchto dvou disciplín a mnoha dalších forem pohybového jevištního umění v rámci programové dramaturgie festivalu KoresponDance vytváří dobrou rovnováhu pro diváky, kterým program nabízíme.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám