Hlavní obsah

Prodej hudby v USA klesl o 12,8 procenta, prodat milión kusů alb je dnes zázrak

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prodej hudebních alb v USA poklesl v roce 2010 o 12,8 procenta na 326 miliónů kusů, uvedl server Rollingstone. Jedinou malou naději pro hudební průmysl představuje internetový prodej mp3.

Článek

V USA klesá prodej originálních CD a DVD všech žánrů a podobné výsledky hlásí i Evropa. Prodej individuálních tracků na internetu v USA vzrostl o jedno procento. Pěti písničkám se podařilo dosáhnout hranice čtyř miliónů prodaných mp3 a nejúspěšnějším singlem roku se stala California Gurls od Katy Perry (4,4 miliónu).

Zatímco prodej CD spadl o téměř dvacet procent, digitální alba šla nahoru o 13 procent, což znamená, že se jich prodalo asi 86 miliónů. Pouhým třinácti interpretům se v roce 2010 podařilo prodat v Americe více než jeden milión kusů svého alba - patří k nim například Eminem, Taylor Swiftová a Lady Gaga. V porovnání s osmdesátými léty, kdy se prodeje mainstreamových zpěváků počítaly až v desítkách miliónů, je to tristní výsledek.

Čeští vydavatelé celkový počet prodaných kusů CD neuvádějí. Konkrétní čísla tají i největší internetový prodejce ilegálně.cz. Internetový prodej se navíc těžko sčítá, protože řada lidí používá paušály a za konkrétní desku nebo píseň tak vlastně neplatí.

Reklama

Výběr článků

Načítám