Hlavní obsah

Přišel čas audioknih

Právo, Radim Kopáč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tympanum - tak se jmenuje vydavatelství audioknih, které vzniklo v Praze letos na podzim. Jde o projekt, který v Čechách zatím nemá obdoby. Vydavatelství vstoupilo na trh třemi tituly, a to ve formátu MP3: jde o Pole a palisádu Miloše Urbana, Dámu s kaméliemi Alexandra Dumase mladšího a Alenku v kraji divů Lewise Carrolla.

Článek

Díla se k posluchačům dostávají v nezkrácené verzi - poslech Dámy s kaméliemi, kterou načetl Lubor Šplíchal, tak zabere sedm a půl hodiny, Urbanova novela (čte Josef Somr) tři a půl a Alenka v kraji divů (čte Jiří Ornest) tři hodiny.

Mají novinky, které se "čtou ušima", šanci proti klasické tištěné knize? Absolvent DAMU Karel Černošek (1975), který vydavatelství Tympanum (www.tympanum.cz) spoluzaložil, prozrazuje, že v západní Evropě nebo ve Spojených státech ve většině knihkupectví "vždycky najdete bohatou sekci s audioknihami". A dodává: "Každá kniha nese nějaký příběh a všechny příběhy se dřív, než se napíšou, vyprávějí. V některých kulturách se příběhy předávají dokonce pouze ústním vyprávěním. Audiokniha, myslím. vrací napsané příběhy zpátky do jejich mluvené podoby."

Kniha k poslechu podle něj knihu ke čtení nevytlačí, "ale může se stát jejím zajímavým doplněním". Vydavatelství Tympanum má v plánu uvádět na knižní trh vždy tři audioknihy za tři měsíce: "A už od příště budou naše počiny spojené tematicky. Chystáme k vydání tři současné české autory a o další tři měsíce později přijdeme s detektivkami." A snese audiokniha, potažmo distribuce a konzument, i náročnější žánr - třeba poezii? "Určitě na to máme chuť," říká Černošek: "Distribuce je audioknihám vcelku nakloněna, nejspíš také cítí, že právě přišel jejich čas."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám