Hlavní obsah

Prima dostala pokutu tři milióny za reportáž z Top 10

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Televize Prima dostala pokutu tři milióny korun od Rady pro rozhlasové a televizní vysílání za reportáž v pořadu Top 10, která podle rady mohla ohrozit fyzický, psychický nebo mravní vývoj dětí a mladistvých. Částka tři milióny korun je jedna z nejvyšších, která kdy v rámci jedné pokuty padla.

Článek

Reportáž, která se týkala skupiny Jackass Praha, odvysílala Prima ve vydání pořadu Top 10 z 23. ledna. Jackass Praha je skupinka mladíků z pražského sídliště Černý Most, která se baví vymýšlením a prováděním recesních, bláznivých a mnohdy nebezpečných kousků, například sjížděním eskalátorů v metru na bobech. Vše natáčí k pobavení a někdy i k šokování diváků na videa, která zveřejňuje na internetu.

Prima v lednu část jejich kousků uvedla ve vysílání. Podle předsedy rady Václava Žáka tak mohli diváci vidět, jak v metru šplhají po kluzké ploše mezi jezdícími schody nahoru, přímo pro reportérku pak předvedli kousek, kdy byl jeden z členů skupiny polit hořlavinou a zapálen a druhý jej hasil. Podle Žáka se Prima provinila tím, že zatímco členové Jackassu Praha v pořadu upozornili diváky, aby po nich podobné kousky kvůli jejich nebezpečnosti neopakovali, Prima samotná tak neučinila. "Prima se od obsahu nedistancovala," podotkl Žák.

Částka tři milióny korun je jedna z nejvyšších, která kdy v rámci jedné pokuty padla. Vyšší pokutu dostaly Prima a Nova v říjnu 2005 za své reality show VyVolení a Big Brother. Podle rady bylo v pořadech příliš erotiky, vulgarismů a pití alkoholu, čímž mohly ohrozit fyzický, psychický a mravní vývoj dětí a mladistvých.

Prima tehdy dostala jednorázovou pokutu pět miliónů korun a Nova o milión méně. Za pořad Big Brother udělila rada Nově pokuty v celkové výši 43,3 miliónu korun, Prima za první řadu VyVolených dostala pokuty ve výši 22,5 miliónu. Televize se proti pokutám bránily u soudu, který část z nich zrušil a část potvrdil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám