Hlavní obsah

Přijedou Pixies, kapela s velkým vlivem na rockové scéně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americká rocková skupina Pixies přijede do Prahy. Ve Foru Karlín se představí ve čtvrtek 25. srpna. Zahraje skladby z celé své historie.

Foto: ČTK

Black Francis stojí v čele Pixies.

Článek

Historie Pixies, kteří přišli na svět v roce 1986, je plná rozchodů a překvapení. Přesto je to skupina, která na své cestě ovlivnila spoustu dalších hudebníků, a to velice zásadně. Její vliv sahá i na českou scénu.

Její první období, kdy se Charles Thompson IV vrátil z výměnného studentského výletu do Portorika, přejmenoval se na Blacka Francise, nechal školu školou a v lednu 1986 přemluvil svého někdejšího spolužáka z University of Massachusetts a spolubydlícího z Amherstu Joeyho Santiaga, aby spolu založili kapelu, redefinovalo alternativní rock a předznamenalo (a inspirovalo) nejenom grunge, ale i veškerou undergroundovou hudbu, která měla vzniknout.

Všechna čtyři alba, která Pixies vydali v rozsahu čtyř let, z nich udělala jednu z největších a nejdůležitějších skupin historie. Jde o počiny Surfer Rosa (1988), Doolittle (1989), Bossanova (1990) a Trompe Le Monde (1991).

Jenže v roce 1993 se kombinace Francisova expresivního zpěvu, Santiagovy chřestýšovité kytary, brutálního bubnování Dave Loveringa a kočičího předení baskytary Kim Deal začala drolit a najednou Pixies nebyli. Znovu se objevili až v roce 2004 a od té doby vydali další tři alba. Nyní jsou na turné a tvrdí, že v dobré pohodě a skvělé formě. Hrát budou skladby ze všech svých etap i počinů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám