Hlavní obsah

Příběhy dávných předků

Novinky, František Cinger

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidské příběhy mají své kouzlo, ať se odehrávají dnes nebo před tisícem let. Právě na sklonek 10. století zavádí čtenáře J. S. Kupka v románu Brána věčnosti: do doby, kdy se přemyslovský kníže Boleslav II. rozhodl pokořit rod Slavníkovců.

Článek

Autor k tomu s nadsázkou říká: "K tragédiím v dějinách dochází, když jedna strana sporu nemá tak docela pravdu a druhá strana se tak zcela nemýlí." Vypráví příběh, který předjímá krvavé řešení stojící v prazákladech české královské moci. Dva znesvářené rody uprostřed státu sužovaného nájezdy Poláků a Maďarů na území Moravy a Slezska. Touha mocných mužů, aby je druzí poslouchali. Proti nim stojící odbojnost získávaná s mateřským mlékem.

Drama domácích a cizáků

Z ještě dávnější doby je román Oldřicha Šuléře, který se vydal do imaginární Kotliny, země ovládané slábnoucím Runcířem, na jehož vévodský stolec si brousí zuby syn Ivar. Drama domácích a "cizáků", k nimž má patřit i Dolja, který se jako vzácný host ze dvora přesunul k jezeru Slza, kde bývá mladá rybářka Duludka: kouzlo lásky způsobí své. Rozehrává se odvěký příběh lásky a nenávisti, věrnosti a zrady, kde nemohou být dva vítězové. Oba romány mají své literární kouzlo a vypovídají více než jen o minulosti krajů, které nyní obýváme.

Oldřich Šuléř: Úhlavní nepřítel Mladá fronta, 348 stran

Jiří S. Kupka: Brána věčnosti Miloslav Švarc Šulc a spol., 232 stran

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám