Hlavní obsah

Při aukci padaly rekordy. Obrazy Kupky i Kokoschky se prodaly za desítky miliónů

Novinky, nes
Praha
Aktualizováno

Za rekordní cenu 62 miliónů korun byl v sobotu v pražské galerii Mánes vydražen obraz Františka Kupky Série C I. (Protihodnoty). Je to nejvyšší částka, za jakou kdy bylo vydraženo umělecké dílo v ČR. Ve stejný den padly během aukce i další rekordy, mj. i světový rekord při prodeji díla Oskara Kokoschky. Jeho Žáby se prodaly za 37,7 miliónu korun.

Foto: Adolf Loos Apartment and Gallery

Obraz Žáby dokončil autor Oskar kokoschka 23. srpna 1968 a namaloval jej na protest proti vstupu vojsk Varšavské smlouvy do Československa v srpnu 1968.

Článek

Sobotní aukce byla historicky nejúspěšnější aukcí umění v zemi od roku 1989. Podařilo se v ní vydražit předměty za celkovou částku 150 miliónů korun.

Olejomalbu s názvem Série C I. (Protihodnoty) vytvořil František Kupka (1871 - 1957) v roce 1935, v období tzv. geometrické abstrakce. Prodala se za 62 miliónů.

Po čtyřech letech tak byl překonán rekord 55,75 miliónů korun, za něž byl v roce 2012 vydražen jiný Kupkův obraz, a to Tvar modré.

Foto: Adolf Loos Apartment and Gallery

Obraz Františka Kupky nazvaný Série C I. (Protihodnoty) byl v sobotu vydražen za rekordní částku 62 miliónů korun.

Dalším rekordem skončila dražba oleje československého malíře Oskara Kokoschky (1886 - 1980) Žáby z roku 1968. Díl se prodalo za 37,7 miliónu korun.

„Tato rekordní cena dosažená na aukci činí z obrazu nejdražší dílo poválečného období, které se kdy v dějinách prodalo na území ČR, a je zároveň světovým aukčním rekordem z poválečného období autora. O obraz se utkali čtyři zájemci,“ sdělil Novinkám Vladimír Lekeš, ředitel galerie Adolf Loos Apartment and Gallery, která dražbu pořádala.

Kokoschkovu malbu galeristé považují za „ikonický obraz a zcela zásadního dílo kánonu českých a slovenských dějin umění“. Autor jej namaloval na protest proti vstupu vojsk Varšavské smlouvy do Československa v srpnu 1968 a symbolicky ho věnoval Pražskému jaru a československému lidu. Dle odborníků tudíž neodmyslitelně patří do sbírek státních institucí. Možnost účasti v aukci proto její pořadatelé nabídli i ministerstvu kultury, jež se jí však nakonec nezúčastnilo.

„Ministerstvo o dražbě vědělo mnoho týdnů předem a bylo upozorňováno předními českými i zahraničními kunsthistoriky na možnost jeho získání do státních sbírek,“ podotkl Vladimír Lekeš.

Foto: Adolf Loos Apartment and Gallery

Obraz Josefa Šímy Ve čtyři hodiny odpoledne

V sobotu byl vydražen za rekordní částku také obraz Josefa Šímy (1891 - 1971) z roku 1929 nazvaný Ve čtyři hodiny odpoledne. Tato částka je světovým aukčním rekordem autora.

V aukci se vedle plastik dobře prodávalo i současné české umění — Kubíček, Merta, Kolíbal či Kintera.

Reklama

Výběr článků

Načítám