Hlavní obsah

Předvánoční divadelní premiéry nepřinášejí idylu

Právo, Radmila Hrdinová

Ani poslední adventní týden se v divadlech neobejde bez premiér. Ale kdo by očekával idylické tituly vánočního ladění, bude překvapen. Divadla i v adventním čase prezentují kritický i satirický pohled na současnou společnost.

Foto: Jan Malíř

Pavel Liška je jedním ze tří protagonistů hry Housle, která má evropskou premiéru v pražském Divadle Ungelt.

Článek

V Evropě dosud neznámou hru newyorského herce a písničkáře Dana McCormicka Housle přináší pražské Divadlo Ungelt. V evropské premiéře ji uvede 17. a 18. prosince.

Trojici mužů se nečekaně dostanou do ruky vzácné stradivárky z roku 1710. Jak s nimi naloží? Vrátí je, anebo prodají a začnou konečně naplno žít? To je situace McCormickovy hry, kterou v Ungeltu nastudoval režisér Ladislav Smoček s Jiřím Langmajerem, Pavlem Liškou a Milanem Heinem.

Dvě nové české hry mají premiéry v netradičních pražských divadelních prostorách. V MeetFactory to bude 19. prosince hra Matěje Samce Finnmark o dvojici žen, které v extrémních podmínkách ve srubu v severním Norsku rozplétají své zauzlené vztahy. V autorově režii hrají Zuzana Stavná a Anita Krausová.

Divadelní soubor Lachende Bestien uvádí hru Romana Sikory Zámek na Loiře, která se vyrovnává s novodobou aristokracií, představovanou blíže nespecifikovaným českým ministrem a jeho ženou. Hru nastudoval šéf souboru, režisér Michal Hába a premiéru v komorním divadle Venuše ve Švehlovce má 20. prosince.

K současnosti jistě zamíří i Re:kabaret Re:vue brněnského Divadla Bolka Polívky. Pestrá směs skečů, stand-upů, hudby, pantomimy a improvizace je kořeněná humorem a uměním mima Radima Vizváryho. Premiéra se koná 18. prosince v autorské režii Hany Mikoláškové a Matěje Randára.

Další současný titul nabízí zlínské Divadlo Mandragora. Hru Barbory Hančilové Identity o identitách a hledání štěstí, ať už rodinného, či vztahového, uvede 18. prosince soubor v režii Hany Marvanové.

Klicperovo divadlo v Hradci Králové přichystalo divákům těsně před posledním adventním víkendem, v pátek 20. prosince, premiéru dnes již klasické satiry Milana Kundery Ptákovina. V režii Vladimíra Morávka hrají Petr Jeništa, Jiří Zapletal, Michala Gatialová a další herci.

A ani svátečně znějící titul Jihočeského divadla v Českých Budějovicích Útěk do Egypta přes Království české neslibuje příliš idylickou podívanou. Trojice autorů Otfried Preussler, Jakub Maksymov a Petr Hašek, který je i režisérem inscenace, vytvořila na pozadí vánočního příběhu svérázný divadelní apokryf o zápasu prostých lidí s byrokratickým aparátem, s nímž to uprchlíci nemají nikdy snadné. Premiéra v Malém divadle se koná 19. prosince.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám