Hlavní obsah

Představení Comédie-Française ukončí v Praze kulturní Francouzskou sezónu

Právo, rh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Inscenace dvou titulů – Scimoneho Slavností a Molierových Směšných preciozek – uvede na scéně Stavovského divadla jako host pražského Národního divadla slavná pařížská Comédie-Française. Oba večery 14. a 15. ledna jsou zcela vyprodané. Comédie-Française přijíždí do Prahy v rámci evropského turné již počtvrté.

Článek

Comédie-Française poprvé navštívila Prahu navštívila v roce 1936, poté v letech 1975 a 1999. Jejím hostováním vyvrcholí Francouzská sezóna v České republice, která české veřejnosti představila přes 50 kulturních projektů a symbolicky tak připravila půdu k předání předsednictví Evropské unii.

Podle ředitele Národního divadla Ondřeje Černého je hostování tohoto souboru významnou divadelní a kulturní událostí. „Po vynikajícím vystoupení souboru Les Arts Florissant a strhující Sněhurce Balletu Preljocaj je hostování Comédie-Française vrcholem této sezóny,“ uvedl na tiskové konferenci Černý.

Slavnost italského dramatika Spira Scimoneho je konverzační hrou o jednom výjimečném dni sicilské rodiny. Inscenaci připravil v dubnu 2007 bulharský režisér Galin Stoev. Moliérovy Směšné preciozky nastudoval rovněž v roce 2007 anglický režisér Dan Jemmett, který příběh přenesl do 60., respektive 70. let 20. století.

„Historický kontext by dnes nikomu mnoho neřekl. Režisér Jemmett se proto zaměřil na to, co je směšné i dnes,“ řekla protagonistka obou částí večera, významná francouzská herečka Catherine Hiegelová.

Hostování francouzských divadelníků vyvrcholí 15. ledna po představení na jevišti Stavovského divadla Poctou Moliérovi. Pro Francouze je den narození, respektive křtu slavného klasika svátkem divadla, který slaví každoročně na jevišti v kostýmech z jeho komedií. V Praze se této oslavy zúčastní i herci činohry Národního divadla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám