Hlavní obsah

Předseda festivalové poroty v Cannes představil film Kill Bill 2

Právo, Věra Míšková (Cannes)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

CANNES

Deset let poté, co získal Zlatou palmu za Pulp Fiction, přijel režisér Quentin Tarantino na canneský festival nikoliv jako soutěžící, ale jako předseda hlavní mezinárodní poroty. Mimo soutěž na festivalu v neděli představil svůj film Kill Bill 2.

Foto: archiv zámku Mníšku pod Brdy

Muzikál pod širým nebem na nádvoří zámku.

Článek

O tom, jak může verdikt pod jeho vedením vypadat, se od začátku vedou diskuse, jež pravidelně končí větou: "Od něj lze přece čekat úplně všechno, na favority se letos nehraje."

Nicméně svou funkci bere Tarantino vážně, o čemž svědčilo i to, že na nedělní tiskovou konferenci k mimosoutěžnímu uvedení filmu Kill Bill 2 doslova přiběhl "z práce" patnáct minut po začátku. Objal Umu Thurmanovou, jíž do té doby patřily skoro všechny otázky, dal jí pusu a ona s širokým úsměvem zvolala do sálu: "Šéf přišel! Uznejte, že je senzační!"

Kill Billa 2 už před Cannes všichni viděli a všechno napsali, a tak se mluvilo docela uvolněně, vzpomínalo se na jednotlivá "první setkání" a na náročný trénink, který museli herci podstoupit. "Začínali jsme hodinkou a půl na rozehřátí, pak jsme cvičili bojové sporty a potom nám Quentin pustil čínský nebo japonský film. Odpoledne jsme zase cvičili a pak ještě jezdili kilometry na rotopedu," popsal tréninkový den představitel Billa David Carradine.

Uma se ve škole cítila odstrčená

Nádherná a jakoby zvláštním světlem prozářená Uma Thurmanová na svou první schůzku s Tarantinem nikdy nezapomene: "Setkali jsme se v jedné hollywoodské restauraci. V osm hodin jsme začali jíst a když jsem se poprvé rozhlédla kolem sebe, zjistila jsem, že už tam sedíme poslední," řekla herečka, kvůli níž respektive jejímu těhotenství režisér natáčení odložil. Kdo oba díly Kill Billa viděl, ví, že se to bohatě vyplatilo.

A jestli by nechala své vlastní děti na tenhle film koukat? "Ne dřív, než budou dost velké. Nemám vůbec moc ráda, když se děti moc dívají na televizi a na filmy. Možná jednou, když budou chtít... ale ta doba je ještě hodně vzdálená."

Na své vlastní dětství nemá Thurmanová nejlepší vzpomínky: "Doma to bylo hezké, ale ve škole jsem šťastná nebyla. Byla jsem o dost vyšší než ostatní a celá jsem vypadala trochu divně. Měla jsem velké vykulené oči, nebyla jsem moc chytrá a nešly mi sporty. Cítila jsem se odstrčená," zavzpomínala jedna z nejobletovanějších žen světa a přebornice v asijských bojových uměních.

Kill Bill slaví úspěch po celém světě, ale režisér odmítá, že by to pro něj bylo při přípravách filmu důležité. "Nemyslím při práci na velké publikum. Mám totiž svoje vlastní. Dělám filmy pro stejné milovníky filmu jako jsem já. Základní otázka pro mě zní: "Za co bych já sám chtěl zaplatit 7 dolarů, abych to mohl vidět?" Možná se právě v téhle otázce skrývá i klíč, podle kterého teď posuzuje canneskou kolekci.

Další podrobnosti z Cannes přinese úterní Právo

Související témata:

Související články

Hvězdy zaplavují Cannes

Projekcí nejnovějšího snímku španělského režiséra Pedra Almodóvara La Mala Educación (Špatná výchova) začal ve středu večer již 57. ročník tradičního...

Demonstrace a Špatná výchova v Cannes

Večerní šaty významných hostů se ve středu vpodvečer na canneském nábřeží Croisette slily s džínami filmových fanoušků do jednolitého davu. Tradiční obraz...

Výběr článků

Načítám