Hlavní obsah

Před 130 lety se narodil mistr jazykové komiky Karel Poláček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před 130 lety, 22. března 1892, se narodil novinář a spisovatel Karel Poláček. Mistr jazykového humoru, populární sloupkař, fejetonista i romanopisec.

Foto: Archív Supraphonu

Karel Poláček

Článek

Poláček se narodil v Rychnově nad Kněžnou v rodině židovského obchodníka. Z rychnovského gymnázia ho vyhodili pro vzdorovité chování a špatné známky. Maturitu složil až později v Praze, kde se pokoušel studovat i práva, ale nedokončil je.

Za 1. světové války bojoval v rakouské armádě. Až v roce 1920 začal vydávat humoristické články v časopisech Štika venkova a Nebojsa a později pracoval pro Lidové noviny. Poláček ovšem nedělal žádnou průměrnou novinařinu, jeho fejetony, sloupky a soudničky můžeme považovat za malá umělecká díla. Jádro jeho humoru spočívalo v jazyce, rád pracoval s frází, strnulostí, nabubřelostí.

Poláček byl plodným autorem povídek. První sbírka Povídky pana Kočkodana vyšla v roce 1922. Následovaly Mariáš a jiné živnosti, Kouzelná šunka, Povídky izraelského vyznání nebo Život ve filmu a další.

Buddha a Bondy. Autor, který otevřel Čechům dveře k indické moudrosti

Kultura

První rozsáhlejší prózou byla Lehká dívka a reportér z roku 1926. Mnohem slavnější jsou ale Muži v ofsajdu, román o fotbalových fanoušcích. Pro děti napsal Edudanta a Francimora a poté mimo jiné satirickou prózu pro dospělé Michelup a motocykl.

Měl však ambici napsat i „vážný” román. Vzpomínky na mládí a 1. světovou válku tak využil v sérii knih Okresní město, Hrdinové táhnou do boje, Podzemní město a Vyprodáno.

V roce 1939 mu bylo kvůli židovskému původu zakázáno publikovat. Přesto nedlouho před svou smrtí napsal jedno z nejpopulárnějších děl v dějinách české literatury, román Bylo nás pět, kde vylíčil život na českém maloměstě z pohledu malého chlapce.

V lednu 1945 Poláčka zabili nacisté. Dodnes není úplně jasné, zda zemřel při pochodu, nebo až v koncentračním táboře Gleiwitz.

Škvorecký v éře korektnosti. Velký ironik zemřel před 10 lety

Kultura

Ke 130. výročí narození Karla Poláčka vyjde 25. března komplet audioknih Karel Poláček – To nejlepší z díla velkého humoristy na 2CD-mp3 i v digitálních formátech. Knihy načetli Karel Höger, František Filipovský, Vlastimil Brodský, Miloslav König, Radúz Mácha a Igor Orozovič. Posluchači se mohou těšit na Muže v ofsajdu, Bylo nás pět, ale také na satirické Soudničky či Povídky pana Kočkodana a Pan Selichar se osvobodil.

RECENZE: Je jedno, co měl Kundera k snídani

Film

Reklama

Výběr článků

Načítám