Hlavní obsah

Přechod na digitalizaci TV vysílání se zrychlí

Právo, jp

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šest nových televizí, které dostaly minulý týden licenci k digitálnímu vysílání, by mohly pokrývat signálem republiku už za dva a půl roku. Nyní pokrývají zhruba třetinu Česka. V digitálu by mohly vysílat i všechny čtyři stanice České televize, dále Nova a Prima, které mají digitální vysílání zajištěny ze zákona.

Článek

Nova a Prima dostanou, pokud poslanci urychleně schválí novelu mediálního zákona, jenž vrátil Senát zpět Sněmovně, ještě po jednom programu navíc jako bonus. Informace zazněly na pondělní tiskové konferenci Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) a Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV).

Předsedové obou institucí prohlásily, že nyní budou kráčet "ruku v ruce", tedy, že ČTÚ bude postupovat ve shodě s RRTV. Cílem je zrychlit proces digitalizace v republice. Podle předsedy RRTV Václava Žáka ale rychlost digitalizace nezávisí jen na státu a regulačních orgánech. "O úspěchu digitalizace bude rozhodovat rychlost, s jakou si budou občané kupovat konvertory, tedy set-top boxy, umožňující digitální příjem," prohlásil Žák.

Je to téma politické

Nové televize se snaží začít svoje vysílání co nejdříve, i když podle zákona mají lhůtu 360 dní. "Kdyby se všechna jednání urychlila, chceme jít do éteru digitálně letošního 1. května," řekl Právu generální ředitel Óčka Jiří Balvín.

Febio TV Fera Feniče předpokládá spuštění testovacího programu v lednu příštího roku a zpravodajská Z1 Martina Mrnky se připravuje digitálně vysílat na podzim. Většina občanů podle průzkumů neví, co je v budoucnu čeká - že si zapnou svůj analogový televizor a budou mít černou obrazovku.

Ministerstvo informatiky navrhuje, aby první analogové vysílače byly vypnuty v červenci příštího roku a celé analogové vysílání skončilo nejpozději do roku 2012. "Vypnutí analogu je ožehavým politickým tématem, týkajícím se veřejnosti a nátlak na občany se nedá použít. Spíše je pozitivně motivovat, aby si set-top boxy opatřili. V tomhle by měla velkou roli sehrát veřejnoprávní Česká televize," míní jak Žák, tak předseda Rady ČTÚ Pavel Dvořák.

Aby mohly diváci sledovat digitální vysílání, musí si ke svému televizoru koupit set-top box nebo investovat do nového televizoru se zabudovaným digitálním příjmem. V obchodech stojí nyní nejlevnější set-top boxy kolem dvou tisíc korun. Důležité je, aby přístroj uměl komunikovat s divákem v češtině. Digitální vysílání je lépe chytat na pokojovou nebo samostatnou venkovní anténu, u společných antén se projevují problémy v obraze, který tzv. kostičkuje. Právo o tom psalo v článku, který vyšel 20. března.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám