Hlavní obsah

Pražské Quadriennale: labyrint světa a ráj divadla

Novinky, Radmila Hrdinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Brány Průmyslového paláce na pražském Výstavišti se otevírají návštěvníkům 10. ročníku největší světové přehlídky scénografie a divadelní architektury Pražské Quadriennale (PQ). Letos je pořádané pod heslem Labyrint světa a ráj srdce. Slavnostně bylo zahájeno ve čtvrtek večer.

Foto: Zbyněk Hobza

Prostory vinárny

Článek

 PQ se koná od roku 1967 každý čtvrtý rok v Praze jako setkání divadelníků. Přináší přehled nejnovějších scénografických trendů. Pořádá je ministerstvo kultury ve spolupráci s Hlavním městem Prahou a s podporou UNESCO. Realizaci zajišťuje Divadelní ústav. Letošní rozpočet je o pět miliónů vyšší než minulý a činí 25 miliónů korun. Z nich 16 milionů činí státní dotace, dva milióny poskytla Praha.

Základem jsou čtyři sekce

PQ tvoří čtyři sekce. V soutěžní sekci národních expozic, do níž je letos přihlášeno více než 50 zemí, mohou být vystavovány pouze realizované práce z posledních pěti let. Během prohlídky expozice navštíví divák několika světadílů a pochopí, čím se jednotlivé divadelní kultury liší a co mají společného. Druhá soutěžní sekce, Divadelní architektura v souvislostech, zahrnuje jak realizované, tak i jen navržené projekty divadelních budov, prostor a scén. Díla v soutěžních sekcích posuzuje mezinárodní porota, která udělí hlavní cenu - Zlatou trigu - a zlaté i stříbrné medaile a čestná uznání.

Třetí, nesoutěžní, ale tradičně nejočekávanější sekce scénografických škol Umění a interakce přináší aktuální tvorbu mladých scénografů a architektů z celého světa.

Srdce PQ: Infarkt konvenci!

Ve Střední hale Průmyslového paláce se koná interaktivní výstava zaměřená na zkoumání lidských smyslů. Monumentální labyrint vznikl podle návrhu novozélandské architektky Dority Hannah. Skládá se z pěti věží, reprezentujících vždy jeden smysl, 15metrového víceúčelového stolu, Zdi paměti a dalších objektů i zákoutí.

Na přípravě Srdce se dva roky podílelo na tři sta umělců a organizátorů. Kromě výstavy nabídne Srdce během dne (10.00 - 18.00) i workshopy, vedené umělci z Japonska, Ruska, Nového Zélandu, Kanady, Velké Británie a dalších zemí za účasti českých performerů a studentů uměleckých škol, přednášky, prezentace, večerní představení (20.30 nebo 21.30) aj.

Scenofest, věnovaný studentům, podporuje mezigenerační komunikaci divadelníků. V rámci několika cyklů přednášek a veřejných diskusí budou významní světoví scénografové hovořit se studenty o umění divadelní scénografie. Zahájí 14.6. ve 14.30 přednáška Otevřený kruh Jean-Guy Lecata, blízkého spolupracovníka dramatika Petera Brooka a tvůrce mnoha divadelních prostor na celém světě.

Doprovodný program tvoří řada výstav

Pro děti a jejich rodiče je na PQ připraven program, přibližující zábavnou formou svět současného divadla a scénografie se speciálním výkladem, kombinovaným se hrou a názornými ukázkami.

PQ 2003 se neomezí jen na prostor pražského Výstaviště, kde v Průmyslovém paláci najdete i výstavu divadelních fotografií Viktora Kronbauera. Expozici, věnovanou dílu významného českého scénografa Otakara Schindlera, nabízí 15.6. - 17.8. Clam-Gallasův palác, výstavu o osobnosti evropského divadla 20. století Tadeuszi Kantorovi hostí České muzeum výtvarných umění a Strahovský klášter od 30. 4. do 22. 6., tvorbu řeckého scénografa Dionisa Fotopoula můžete navštívit v Muzeu hl. města Prahy od 29.5. do 20.7.

Současnou českou divadelní architekturu představí 14. - 29. 6. Divadlo Globe v sousedství Výstaviště, výstavu tradičních japonských kostýmů divadla Nó připravilo Národní muzeum (25. 6. - 24. 8.), Bienále Industriální stopy se koná v Ekotechnickém muzeu (kanalizační čistírna v Bubenči) 24. - 28. 6. Živým divadlem provází PQ projekt Bouda činohry pražského Národního divadla na Ovocném trhu ve dnech 10. - 27.6.

PQ 2003 je otevřeno 13. - 29.6. od 10.00 do 19.00. Dny otevřených dveří (volný vstup pro veřejnost) v pondělí 16. a 23.6. Vstupenky se prodávají v pokladnách Výstaviště. Vstupenky na večerní program Srdce PQ lze zakoupit i v pokladně Divadla v Celetné.

Související témata:

Související články

Kantor viděl realitu jako vrstvení náhod

Výtvarník a divadelník Tadeusz Kantor (1915-1990) je obecně považován za symbol poválečného moderního umění v Polsku. Dokonce i nedávno v Německu vydaný...

V Praze vystavuje řecký scénograf Fotopoulos

V Muzeu hlavního města Prahy byla 29. května zahájena retrospektivní výstava řeckého scénického a kostýmního výtvarníka, sochaře a restaurátora Dionisa...

Výběr článků

Načítám