Hlavní obsah

Pražská galerie Mánes žije českou fotografií

Právo, Peter Kováč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do neděle je v obou patrech pražského Mánesa otevřena přehlídka Prague Photo, která byla založena loni s cílem představit české veřejnosti galerie, jež se zcela nebo částečně zabývají prodejem děl klasiků i současných tvůrců moderní fotografie.

Článek

Jednotlivé stánky návštěvníkům nabízejí originální díla ikon české fotografie, jako je Sudek, Funke, Rössler, Chochola, Lauschmann. Pestrá je i nabídka současných tvůrců včetně výtvarníků, kteří štětec vyměnili za fotoaparát. Jedním z nejdražších exponátů je fotografie Tona Stana prodávaná za 187 tisíc korun.

Koupit se dají díla i za pár tisíc

Koupit se tu však dají dobrá díla i za pár tisíc. Pro šikovného sběratele to je příležitost pro investice. Podle názorů vystavovatelů většina zájemců, kteří zatím dorazili do Mánesu, jsou fotografové, kteří se přišli podívat na práce svých kolegů a také na tvůrčí profily dvou uměleckých škol ze Zlína a z Plzně. Vyhraněných sběratelů fotografie je v Čechách zatím málo, a to navzdory tomu, že jde o kvalitní umění dostupné i pro zájemce s menšími příjmy.

Samostatnou expozici má v Mánesu finanční skupina PPF, jejíž hlavní představitel Petr Keller je zaníceným obdivovatelem české fotografie. Z jeho sbírky je v expozici malá retrospektiva Jana Lauschmanna. Jde svého druhu o pozvánku na jeho autorskou výstavu, kterou Kellerova PPF chystá na květen až červen do Galerie Louvre v Praze na Národní třídě.

Nabídka je různorodá

Vladimír Birgus, přední znalec české moderní fotografie, Právu o veletrhu řekl: „Je to určitě užitečná a potřebná akce, určená jak pro diváky, tak pro sběratele. Nabídka je různorodá, člověk si prostě musí vybrat.“

Veletrh Prague Photo je v Mánesu otevřen od 10 do 20 hodin, poslední den v neděli 12. dubna do 18 hodin.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám