Hlavní obsah

Prach z mumií vystavených v Praze sloužil jako lék a afrodiziakum

Novinky, Michaela Cmíralová

Mumie přitahují naši pozornost svou tajemností odedávna. Naši předkové dokonce věřili, že pokud rozemelou její části na prach a sní ho, zbaví se nemocí. Tyto praktiky v Evropě přežívaly až do dvacátého století.

Prach z mumií vystavených v Praze sloužil jako lék a afrodiziakum Video: Novinky

 
Článek

V pražském Náprstkově muzeu je vystaveno sedm dospělých a jedna dětská mumie. Jde o nejrozsáhlejší výstavu na toto téma od roku 1971. Každého návštěvníka určitě překvapí jak příběhy jednotlivých osob, tak také to, co vše se dávalo nebožtíkům na "poslední cestu".

Foto: Novinky

Egyptská výstava v Náprstkově muzeu.

Zajímavostí je například přidávání pokrmů k mrtvému. Ty součástí výstavy nejsou, ale jak serveru Novinky.cz řekl kurátor egyptské sbírky Pavel Onderka, šlo o běžnou praxi: „Do pohřební komory byla vkládána oblíbená jídla. Jednalo se především o různé druhy drůbeže a hovězí maso. Objevily se ale i pečené kachny.“

Kromě lidských mumií můžete v muzeu vidět i mumifikovaná zvířata. Jde buď o posvátné a tehdy uctívané jedince, mezi které patří například exponát krokodýlí nebo býčí hlavy, anebo jde o méně šťastná zvířecí mláďata, která byla mumifikována pro zisk. "Koťata, pejsci, sokoli nebo i ryby byly mumifikovány a následně prodávány na tržištích poutníkům. Ti je pak obětovali v chrámech svým bohům," vysvětluje Onderka.

Foto: Novinky

Posvátná mumie uctívaného krokodýla.

Z lidských exemplářů je zajímavý příběh mumie vystavené v muzeu pod přezdívkou Beznohý. Ta se na českém území pohybuje nejdéle, a to už od roku 1794. Předávala se z pokolení na pokolení v obchodnické rodině. Právě tady přišla o kus pravé nohy, kterou se její majitel Václav Barka rozhodl semlít na prach, a tak si přivydělat. Prodával ho zdraví a vzrušení chtivým zákazníkům. Včas si ale ještě uvědomil, že celá mumie je větším lákadlem, a tak se nám Beznohý zachoval.

„V té době ještě bylo možné koupit si mumii jako suvenýr, a tak se k nám tyto exponáty dostávaly s bohatými zahraničními kupci. Poslední mumie, která byla takto zakoupena, se k nám dostává v roce 1928,“ doplňuje Pavel Onderka.

Foto: Novinky

Beznohý. Část jeho nohy byla rozemleta a prodána.

U jedné z mumií se podařilo identifikovat i příčinu smrti. Povzbudivé je to, že pokud by tato žena žila v dnešní době, přežila by. „Domníváme se, že zemřela jako mladá mezi dvacátým a třicátým rokem života. Možnou příčinou její smrti je non-hodgkinský lymfom. To je choroba postihující tkáně, ve kterých se vyskytují bílé krvinky. V dnešní době je tato nemoc v devadesáti pěti procentech případů léčitelná," doplňuje Onderka.

Foto: Novinky

Mumie mladé ženy, která zemřela na non-hodgkinský lymfom.

Na lidských mumiích lze krásně pozorovat i dobovou kulturu. Kromě jejich kostí, seschlých svalů a vysušené povrchové tkáně jsou na některých zřejmé i zdobné prvky. Můžeme u nich pozorovat zdobení henou na nehtech, knírky, vousy, vlasy a účesy anebo i dobové šperky.

Pokud si chcete prohlédnout tyto starobylé ostatky na vlastní oči, máte jedinečnou možnost do neděle devátého října. Poté budou všechny mumie uloženy zpět do depozitáře. Musí prý zpět do tmy, osvětlení ve výstavní síni jim totiž dlouhodobě nesvědčí.

Od středy pak bude v Náprstkově muzeu k vidění nová výstava pod názvem „Ti, kteří nás předešli“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám