Hlavní obsah

Pozapomenutá Reissigova vila si zaslouží pozornost

Právo, Radomíra Sedláková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O vilách se hovoří dost často, vychází o nich dost publikací, jsou oblíbeným tématem. Dvě jsou nejpopulárnější. V Praze Müllerova vila Adolfa Loose, v Brně Tugendhat Ludwiga Miese van der Rohe. Ovšem těch, které si zaslouží pozornost, je víc.

Foto: Barrister&Principal

Reissigova vila v Brně a reforma rodinného domu po roce 1900

Článek

Například vila dr. Karla Reissiga, která byla v Brně postavena v letech 1901–1902 podle projektu architekta Leopolda Bauera. Je zajímavá nejen svou architekturou ne zcela tradiční secese, ale především svým utvářením dispozičním, které představuje poměrně nový způsob organizace bydlení v rodinném domě.

Vile je věnovaná útlá, ale hutně psaná kniha Jindřicha Vybírala. Provází čtenáře vilou, jako by ho přenesla do doby počátku století, nabízí mu bohatou dobovou obrazovou dokumentaci.

Představuje mu také architekta, krnovského rodáka, žáka a asistenta Otty Wagnera a jednu z důležitých osobností vídeňské secese. Je to čtivá publikace, zdaleka ne jen pro historiky a architekty.

Celkové hodnocení: 85 % 

Jindřich Vybíral: Reissigova vila a reforma rodinného domu po roce 1900

Barrister & Principal

VŠUP, 102 str., 295 Kč

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám