Hlavní obsah

Potřeštěné příběhy z drsného kanadského severu

Právo, Ilja Kučera ml.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lákají vás drsné planiny kanadského severu a chcete se současně i báječně pobavit? Pak byste asi neměli přeslechnout audioknihu Benoniho Jassika Alaska Joe, která právě vyšla v nadmíru zdařilém podání Davida Novotného.

Foto: Tebenas

Obal audioknihy

Článek

Už v případě autora samotného, který bohužel v loňském roce zemřel a zvukové podoby svého crazy románu se nedožil, jde o netuctovou osobnost s netuctovým osudem.

Benoni Jassik se narodil v březnu 1945 v Praze jako syn německého vojenského trumpetisty a české baletky. V roce 1968 se rozhodl opustit republiku a usadil se v Kolíně nad Rýnem. Tam po pár letech potkal svého kamaráda, rovněž emigranta, a dostal od něho osudový tip. Tím tipem byl chladný kanadský sever, a především svérázný slovenský exulant Jožínek, který tu už nějaký čas žil a zaměstnával i své krajany.

Tímto okamžikem začíná čtyřletý kolotoč neuvěřitelných příběhů a pitoreskních dobrodružství. Jožínek si opravdu nedělá s ničím hlavu, ať už je to malé letadlo s dveřmi, přidělanými drátem, mohutný bagr bořící se do ledového jezera či hektolitry nafty, které se dají ukradnout, když docházejí dolary a stroje stojí. Zjistíte i to, jak se lze oženit s mladou eskymáckou dívkou, kterou vidíte podruhé v životě.

Autor podává čtyři událostmi napěchované roky svého života s neuvěřitelnou lehkostí, nadhledem a vtipem. Ve zvukové podobě je naprosto zásadní přínos Davida Novotného. Nevyzpytatelného Jožínka ztvárnil neopakovatelným způsobem a jeho jadrná slovenština je naprosto bezchybná.

S audioknihou Alaska Joe vnímáte krutý sever docela jinak než v knížkách Jacka Londona. I tady si ovšem uvědomujete, že nejedna z vyprávěných ztřeštěností mohla velmi snadno skončit tragicky. Naštěstí se tak nestalo, a tak je nadmíru příjemné a zábavné si o tom poslechnout.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám