Hlavní obsah

Poslední kapitola Harryho Pottera je už napsána

Novinky, ČTK, Rostislav Matulík, František Cinger

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN / NEW YORK / PRAHA

Závěrečná kapitola dosud neexistujícího sedmého a posledního románového pokračování příběhů čarodějnického učně Harryho Pottera je už napsána a ukryta na přísně tajném místě. V exkluzívním rozhovoru pro britský deník The Times to přiznala britská spisovatelka J. K. Rowlingová, která nyní slaví na trhu úspěchy s pátým dílem.

Foto: Jiří Horák videovize.info

Převrácený návěs na obchvatu Vysokova.

Článek

"Kapitola je ukrytá na nejbezpečnějším místě na světě a střeží ji trollové. Nikdo proto nemůže tvrdit, že zná překvapivý konec ságy," řekla s nadsázkou autorka s tím, že na kapitole už nebude měnit ani slovo. Na dotaz, zda z ní někdo nevyláká konec zápletky v opilosti, odvětila, že "tolik alkoholu jí nikdo vypít nepřinutí".

Rowlingová nyní pracuje na šestém dílu, který podle ní bude spíše kratší. "Zato sedmička bude asi nejdelší," dodala spisovatelka, která nepodepsala pro závěrečné romány s vydavatelstvím Bloomsbury termíny předání. Nebude prý díky tomu pod stejným tlakem, jako v případě románu Harry Potter a Fénixův řád, kdy termín překročila o rok a čtvrt.

"Pětka" jde na dračku i v ČR

"Zájem o pátý díl Harryho Pottera mě překvapil i zaskočil," řekl v úterý Právu knihkupec Jan Kanzelsberger. "Kdyby mi někdo řekl, abychom objednali tři tisíce, tak bych se mu smál. Nyní bychom tolik knih prodali," dodal. Díky knihkupectvím Kanzelsberger se stovky anglického vydání pátého dílu prodávaly nejen v Praze, ale i v Pardubicích, Českých Budějovicích i Hradci Králové. Další dodávka přijde do České republiky začátkem července. Také v největším pražském Domě knih Neoluxor už není novinka k dostání.

"Prodali jsme během víkendu tisíc pět set knih," řekl Právu spolumajitel podniku Michal Suchánek. Pátá potterovka stála 597 korun a dům knihy přijímá objednávky, prodej obnoví 8. července. Na Slovensko se zatím přivezlo 429 kusů anglického vydání. Zájemce za knihu zaplatí téměř 900 slovenských korun.

V Americe plánují dotisk

Americký vydavatel požádal o dodávku dalších 800 000 výtisků pátého dílu Harry Potter a Fénixův řád. Celkový náklad se tak vyšplhá na 9,3 miliónu. Oznámila to v noci na dnešek agentura AP.

"Jsme ohromeni fenomenálním prodejem Harryho Pottera a Fénixova řádu," prohlásila předsedkyně odboru dětských knih nakladatelství Scholastic Barbara Marcusová. První velký náklad v počtu 8,5 milionu kusů byl velmi rychle rozebrán. Dodatečný náklad dorazí v příštích několika týdnech. Jen v sobotu, kdy pátý Harry Potter vyšel, se ho prodalo pět miliónů, oznámila velká knihkupectví Barnes & Noble, Borders Group a další.

Předcházející díl Harry Potter a Ohnivý pohár vyšel v roce 2000 a prodalo se ho 11,5 milionu vázaných výtisků, připomněla mluvčí Scholastic Judy Cormanová.

Podle úterního oznámení vydavatele bylo prodáno také přes 135 000 audionahrávek knihy, tedy mnohem více než se prodá jiných titulů vycházejících v této verzi za rok. Audioverze 770stránkové knihy, kterou vydává Random House na 17 kazetách nebo 23 CD, trvá 26 hodin a 30 minut.

Související témata:

Výběr článků

Načítám