Hlavní obsah

Pohřeb v nouzovém stavu. V Liberci se s hercem Ladislavem Duškem rozloučí na louce

Právo, Michael Polák
Liberec

Ve skupinkách a na louce. Tak se budou příští týden v pondělí 26. října loučit herci z libereckého Divadla F. X. Šaldy se svým kolegou Ladislavem Duškem. Ten v pátek 16. října ve věku 77 let zemřel.

Foto: Město Liberec

Ladislav Dušek s oceněním od města Liberce

Článek

Dušek patřil mezi letité stálice a ikony libereckého činoherního souboru a měl mnoho přátel i mimo divadelní sféru. Očekává se proto, že na pohřeb dorazí velké množství lidí. Aby se vyhovělo epidemiologickým opatřením, budou muset být všichni příchozí rozmístění na louce u kostela Matky Boží U obrázku v Liberci-Ruprechticích, a to ve skupinkách po dvaceti. Právu to potvrdila Jarmila Levko, ředitelka Divadla F. X. Šaldy.

„Můžeme tam být všichni, ale ve skupinkách, mezi kterými budou dvoumetrové rozestupy. Mše bude probíhat uvnitř kostela jen pro úzký okruh nejbližších podle nařízení vlády. Ale bude zajištěno, že celý průběh bude slyšet i na louce,“ popsala ředitelka divadla.

Stovky rolí

Ladislav Dušek vytvořil v Liberci stovky velkých i menších rolí. V posledních letech exceloval především coby diktátor Stalin v komedii Leninovi balzamovači nebo farář Menrath v dramatu Mučedník. Naposledy stál na jevišti 28. září jako arcibiskup z Canterbury v derniéře inscenace Králova řeč.

Nestál ani stranou zájmu filmařů, před pár týdny se na plátnech kin blýskl rolí ve filmu Bohdana Slámy Krajina ve stínu.

Zemřel herec Ladislav Dušek

Kultura

V Liberci byl Dušek i ikonou veřejného života. V roce 1989 byl nejprve jedním z hlavních hybatelů a organizátorů divadelní stávky a později vůbec jednou z nejvýraznějších osobností celé listopadové revoluce v Liberci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám