Hlavní obsah

Podzimní Groove Brno bude svátkem jazzu a funky

Právo, Miroslav Homola

Jako zázrak vyznívá výsledek snahy brněnských organizátorů, kterým se podařilo téměř nemožné. Málokdo totiž věřil, že i letos se stane město pod Špilberkem dostaveníčkem milovníků skvělé nejen jazzové muziky. Třináctý ročník mezinárodního hudebního festivalu Groove Brno se uskuteční, a to za přítomnosti jak evropských funky špiček, tak tuzemsky úspěšných projektů.

Foto: Electro Deluxe

Skupina Electro Deluxe

Článek

Pro letošní poněkud komplikovaný ročník se pořadatelé rozhodli program rozdělit na dvě části.

„Jako muzikant jsem si vědom situace, kterou nyní prožívá spousta mých kolegů.

Ať už jsou to umělci či technici v zákulisí. Rozhodl jsem se proto zopakovat všechny úspěšné projekty a minimálně v listopadu a prosinci dát práci těm, kteří ji skutečně potřebují. Některé projekty totiž čítají až 100 účinkujících z kapely B-Side Band, například členů brněnské filharmonie či Czech Ensemble Baroque nebo Ars Brunensis Chorus,” vysvětluje Josef Buchta, ředitel festivalu.

Dvě holky si jedou blues z jihu

Kultura

Jak doplňuje, návštěvníci se mohou těšit například na Roman Dragoun projekt, Poctu Radima Hladíka či Jazzovou mši. „Koncerty Folk swings jsou prozatím festivalovým tajemstvím,” doplňuje s úsměvem. Největší novinkou, kterou jistě ocení všichni diváci, jsou dvojkoncerty headlinerů. A to hned dva.

Německá Jazzanova 

Festival zahájí 16. října německá kapela Jazzanova, kterou v ten stejný večer následně doplní s novou deskou francouští Electro Deluxe. „Když jsme se dozvěděli, že vydávají nové album a vyjíždějí na turné, byla to pro nás jasná volba. Electro Deluxe si v Brně od prvního koncertu v Metro Music Baru před čtyřmi lety vytvořili skutečně stabilní fanouškovskou základnu a přijít o tento neobyčejný zážitek by byla nesmírná škoda. A že se nám podařilo domluvit na stejný večer i Jazzanovu, to je snad sen,” doplňuje Buchta.

Další dvojkoncert se uskuteční v listopadu. Ze vzdáleného Islandu přijedou legendární Mezzoforte, které doplní britský zpěvák a mistr groovu Omar Lye Fook s kapelou. Ten se může pyšnit spoluprací s Leonem Warem či Steviem Wonderem.

S novou deskou se po roce vrátí i Ida Nielsen. Největší překvapení loňského roku. Dlouholetá baskytaristka Prince a vynikající zpěvačka do Metra přijede v plné síle s deskou s magickým názvem 02022020 dle dne vydání. Českou funky scénu doplní Android Asteroid či Ochepovsky project. Brno budou letos reprezentovat nadějní Jay Delver, kteří v květnu vyhráli cenu Jazzfruit. Akci zakončí 15. prosince Roman Dragoun projekt v brněnském Sono centru.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám