Hlavní obsah

Pocta Schelingerovi Zemětřesení 2 vyjde 13. prosince

Novinky, Stanislav Dvořák

Zemětřesení byl projekt, který chtěl v devadesátých letech uctít zpěváka Jiřího Schelingera. Po dlouhé době se dočkal pokračování Zemětřesení 2.

Projekt Zemětřesení 2Video: Warner Music

 
Článek

„Dvojka“, která vyjde 13. prosince, Zemětřesení definitivně uzavře. Projekt v roce 1992 vytvořili Aleš Brichta, Vlasta Henych, Miloš Dodo Doležal a Štěpán Smetáček. O rok později pak vyšlo album Zemětřesení s písněmi, které zesnulý zpěvák chystal na album, ale nestačil je vydat. Zemětřesení 2 obsahuje další skladby, které Schelinger zpíval, ale nevydal.

„Fanoušci si tak mohou udělat celkový obraz o posledním nedokončeném albu Jirky, protože si ho teď ze všech nahrávek mohou sami sestavit. Není sice jisté, které songy by nakonec Jirka na album skutečně dal, ale zkompletování potencionální finální nahrávky z tehdejší doby tak bude konečně možné,“ řekl kytarista a producent Miloš Dodo Doležal.

„Páteří dodělání skladeb byl živý záznam koncertu z Humpolce z roku 1980. K stávajícím songům jsme pak dotočili tři nové. Oslovil nás totiž sám Ringo Čech a dal nám mnoho textů z té doby s tím, abychom písně na jeho texty napsali a přivedli k uším fanoušků. Tak dostalo album ještě jiný rozměr, protože ty texty ležely skoro 40 let v Ringově šuplíku. Byla pro nás čest z nich několik vybrat a napsat na ně hudbu, která by navazovala na odkaz Jirkových a Ringových desek.“

Foto: Zemětřesení 2

Zemětřesení 2

Jiří Schelinger byl zpěvák s unikátním drsným hlasem, který u nás i v těžce komunistických sedmdesátých letech popularizoval hard-rock. Jeho nadčasový Holubí dům už zlidověl, vysokou kvalitu přinesly i další rockové balady jako Jsem prý blázen jen, Tréma a Co je to mezi námi.

Provokoval vyloženě nekomerčním zvukem vypalovaček (Kartágo, Lupič Willy), ale občas vydal i slabší „estrádní“ popové kusy, na které se už zapomnělo.

Zemětřesení 2 tvoří Miloš Dodo Doležal, Štěpán Smetáček, Miloš Doležal jr. a Mladen Djelmo.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám