Hlavní obsah

Po celé republice se objeví pomalovaná designová křesílka

Novinky, Michaela Cmíralová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V příštích několika měsících budete moci nejen v Praze, ale v celé republice narazit na designová křesílka pomalovaná mladými českými a slovenskými umělci. V září pak budou křesílka vydražena a peníze za jejich prodej půjdou na pomoc Fondu ohrožených dětí.

Místo krav republiku zaplaví designová křesílkaVideo: Novinky

 
Článek

Projekt designových křesílek má pomoci dětem z projektů Klokánek a zároveň má i zviditelnit mladé umělce. Za každým kusem stojí jedno umělecké jméno a jejich autoři na vyzdobení křesílek pracovali bez nároku na honorář. Organizátoři projektu jim pouze proplatili základní náklady.

Každý Klokánek získal svého patrona v osobě nadějného umělce nebo známé osobnosti. Mezi mladými umělci, kteří křesílka vytvářeli, jsou především studenti Akademie výtvarných umění v Praze, Brně či svěřenci Galerie Leika Prague a projektu Artbanka. Každé křesílko je tak naprostý originál.

Česká metropole zažila podobnou výstavu v roce 2004, kdy se na různých místech v centru objevily sochy pomalovaných plastových krav v životní velikosti. Stejně tak jako je tomu u křesílek, i tehdy krávy ztvárnili vybraní umělci a nakonec byly sochy vydraženy na dobročinné účely.

Podílely se i děti z hostivického Klokánku

Na tvorbě jednoho z křesílek se podílely i děti z hostivického Klokánku. Na sedačce je namalován hrad a na opěrky otiskly děti své ruce. Podle Stanislava Brunclíka, organizátora projektu, má malba jasnou symboliku: „Ten hrad symbolizuje jejich zázemí a domov, který tak svýma rukama jakoby objímají.“ Křesílko je momentálně k vidění ve výloze pražské televize Metropol.

Foto: Novinky

Křesílko je momentálně k vidění ve výloze pražské televize Metropol.

Křesílek je celkem třicet. V současné době jsou rozmisťována po celé republice. V následujících měsících je v Praze najdete například na úřadech osmé městské části, v síti multikin Cinestar anebo v Národním technickém muzeu.

Třetího září pak bude všech třicet křesílek vydraženo v Praze na parníku Bohemia. Výdělek poputuje na podporu Fondu ohrožených dětí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám