Hlavní obsah

Plzeň 2015 bude žít novým cirkusem

Právo, Radmila Hrdinová

Devět předních souborů z Francie, Itálie, Španělska, Kanady a Švýcarska, přes šedesát představení během jedenácti měsíců od ledna do listopadu 2015 - to je sezóna nového cirkusu, která se uskuteční v Plzni příštího roku v rámci projektu Evropské hlavní město kultury.

Foto: C. Raynaud De Lage

Cirque Aïtal vystoupí v rámci programu Plzeň - Evropské město kultury 2015.

Článek

„Vybrali jsme představení, která patří k tomu nejlepšímu v novém cirkuse a která jsou většinou bez jazykové bariéry, a budou tak bavit celé rodiny,“ říká umělecký šéf Petr Forman, který je garantem programu.

V Plzni se předvedou renomované soubory Cirque Trottola s Petit Théâtre Baraque, Cirque Aïtal, PSiRC, Cirque Alfonse, MagdaClan, L´Illustre Famille Burattini, Bêtes de foire, Akoreacro a provazochodec David Dimitri, jemuž bude 17. ledna 2015 patřit zahájení programu Plzeň - Evropské město kultury na náměstí Republiky. Nejrůznější místa západočeské metropole oživí pestrobarevná šapitó a velcí i malí návštěvníci zažijí něco z atmosféry starých časů, kdy kočovné společnosti objížděly náměstí a bavily svým uměním diváky. Sezónu nového cirkusu předznamená na hlavním plzeňském náměstí od září do listopadu 2014 jeden z největších uměleckých kolotočů pro děti i dospělé z předměstí Paříže Le Manège Carré Senart, nabízející svezení na obrovských loutkách, který se dosud představil pouze v osmi městech světa.

Plzeň - Evropské hlavní město kultury 2015 - nabídne po celý rok přes padesát velkých kulturních událostí ve veřejném prostoru a přes šest set dalších akcí. Žánrově se program rozprostře od divadla přes hudbu, výstavy, architekturu, tanec, performance, výtvarné instalace až po komunitní programy a vzdělávací projekty. Obyvatelé i návštěvníci Plzně se mohou těšit i na festival světla, devět týdnů baroka, monumentální oslavy 70. výročí konce druhé světové války, výtvarné instalace ve veřejném prostoru, na výstavy Jiřího Trnky, Ladislava Sutnara, současného designu nebo na díla ze sbírek muzea Villa Stuck v Mnichově a galerie Lenbachhaus. Vstupenky na první představení budou v prodeji od 1. června v symbolických 20:15 hodin. Více informací na www.plzen2015.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám