Hlavní obsah

Pixar ukončí spolupráci s Disneyem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LOS ANGELES

Studio animovaného filmu Pixar, které představuje absolutní špičku a rozvinulo uplatnění počítačové animace, ukončí v roce 2006 spolupráci se společností Walt Disney. Přitom právě s Disneyem Pixar vytvořil pět komerčně mimořádně úspěšných filmů. Ty celkem vydělaly 2,6 miliardy dolarů.

Foto: Josef Zajíc

Házená ženy HC Zlín:DHC Sokol Poruba 10.5.2014: Útočí Lenona Šviráková( 7)

Článek

Poslední společný film Hledá se Nemo se stal prvním animovaných snímkem, který utržil 500 miliónů dolarů ze vstupného. Takových filmů je jeden deset v celé historii.

Pixar usiloval o prodloužení kontraktu, který byl podepsán v roce 1995, ale jednání ukončil. "Po deseti měsících snahy o uzavření dohody s Disney jdeme dál. Spolu jsme udělali jeden z největších počinů v historii Hollywoodu a je hanba, že Disney nebude při budoucích úspěších Pixaru," uvedl šéf Pixaru Steve Jobs.

Pixar chtěl copyright

Disney uvádí, že poslední nabídka Pixaru na obnovení kontraktu by byla pro společnost příliš nákladná a nenabízela adekvátní protihodnotu. "Vedení Disney nemohlo přijmout konečnou nabídku Pixaru, protože by firmu stála stovky miliónů dolarů, aniž by za to Disney získala dost výnosů z nové spolupráce," uvedla společnost. Informované zdroje podle agentury Reuters uvádějí, že Pixar požadoval vlastnické právo na dosavadní i budoucí filmy. Copyright na tyto a dva budoucí připravované filmy nyní vlastní Disney.

Akcie obou firem po oznámení ukončení vzájemné spolupráce klesly o šest  procent.

Walt Disney sází na počítačovou animaci

Rozhodnutí představuje pro společnost Walt Disney neočekávanou ránu. Filmy vzniklé ve spolupráci s Pixarem představovaly významný podíl na zisku. Pixar, vedený zakladatelem firmy Apple Computer Stevem Jobsem, byl průkopníkem počítačové animace a tvůrcem filmů vyrobených výlučně tímto způsobem. Filmy vzniklé za pomoci počítačové animaci, jako je Příběh hraček, byly úspěšnější než klasické kreslené filmy. Počet zaměstnanců animační divize Disney proto od roku 1997 klesl o více než 70 procent.

Americká společnost Walt Disney přitom 13. ledna oznámila, že v příštích měsících uzavře tradiční animační studio ve floridském Orlandu. Přechází od ručního kreslení k čistě počítačové produkci celovečerních snímků. Už připravuje svůj první počítačový film. Animační studio u Paříže uzavřela společnost v roce 2003 a tokijské studio očekává uzavření do konce letošního roku. Nadále funguje studio v kalifornském Burbanku.

"Stále více animovaných filmů se vytváří na počítačích. Už léta používáme v jednom filmu hybridní techniku ručního a počítačového kreslení," komentovala to mluvčí společnosti Heidi Trottaová. Prvním snímkem vytvořeným smíšenou technikou byl The Great Mouse Detective v roce 1986.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám