Hlavní obsah

Pekelný chlapík pošesté

Právo, Radim Kopáč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fanoušci komiksového Hellboye, zářivě červeného poločlověka-polorohatce, který se narodil v roce 1994 a letos ožil také na plátnech kin, se dočkali už šesté knížky jeho příhod. Titul Pravá ruka zkázy, který podobně jako předchozí svazky napsal a nakreslil Mike Mignola a do češtiny převedl Jan Kantůrek, obsahuje osm různě dlouhých příběhů. Vydalo jej v tradičně vysoké tiskové a barevné kvalitě Comics Centrum.

Článek

Hellboyova dobrodružství jsou sice pořád podle jednoho mustru, ale dosud neztratila svoje kouzlo. Mignola stvořil Hellboye původně jako tajnou zbraň, která měla Němcům pomoci vyhrát druhou světovou válku. Pekelník se ale ze spárů zla vymkl a místo apokalypsy rozpoutal - už coby agent Ústavu pro vyšetřování paranormálních jevů - boj s různými kreaturami z pekla, ze záhrobí, oživlými postavami a zhmotněnými smyšlenkami z dávných bájí, mýtů a lidové slovesnosti.

Autor svého hrdinu i tentokrát honí po celém světě. V této knize s ním čtenář navštíví Japonsko, Norsko, Španělsko nebo Anglii, nahlíží s ním do dávné i nedávné minulosti a dojde i na citace Mignolových inspirátorů, třeba E. A. Poea a jeho Zániku domu Usherů.

Strašení a akční scény, kterých se čtenář na stránkách knihy Pravá ruka zkázy dočká, jsou v každé chvíli úsměvné: jednou pro Hellboyovy světácké a suverénní průpovídky, jindy pro jeho neporazitelnost a do třetice třeba pro gusto, s nímž se Mignola vyřádil na výtvarné podobě různých příšer a příšerek, se kterými se hrdina utkává.

Ostatně je to především kresba, pečlivě propracovaná a dramatická zároveň, trochu kubistická, trochu expresionistická, která čtenáře drží u této knížky až do poslední stránky.

Mike Mignola: Hellboy. Pravá ruka zkázy, Přeložil Jan Kantůrek, Comics Centrum, 2005

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám