Hlavní obsah

Pavol Habera: Doma jsem na Slovensku a v Čechách

Novinky, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČR

Slovenská popová skupina Team se znovu vrací na scénu. Jejich loňské album Mám na teba chuť mělo velký úspěch. V těchto dnech Team startuje české koncertní turné.

Foto: Lucia Nováková

House of Cosy Cushions

Článek

Právě vyrážíte na české turné. Co jste pro diváky připravili?

Do Čech jsme se rozhodli přijet, protože se tu velice dobře prodávala naše loňská deska Mám na teba chuť a protože jsme si loni na několika festivalech vyzkoušeli, že na nás české publikum nezapomnělo.

Chceme navázat na podzimní slovenské turné, které bylo velmi úspěšné a je tam považováno za největší turné loňského roku. Připravili jsme čtyřiadvacet skladeb, které doznaly mírných aranžérských úprav.

Samozřejmě se všechno odbude na velkém pódiu, které bude opatřeno velkou obrazovkou, aby každý viděl co nejvíc. Nachystali jsme i pyrotechnické efekty, takže si myslím, že to bude dobrá podívaná.

Žijete nyní především v USA. Inspirujete se děním na tamní hudební scéně pro svou práci v Teamu?

Sleduju trendy, které v Americe frčí. Je to obrovská inspirace. Baví mě, že se tam v médiích hraje úplně jiná hudba než v Čechách a na Slovensku. Je víc blízká mému srdci.

Kapely hrají velmi melodicky a současně razantně, třeba Puddle Of Mudd, kteří přitom pořád vycházejí ze Seattle soundu.

Fascinují mě moderní zvuky kytar, kterými jsme se snažili inspirovat už na našem posledním albu. V Americe hudbu hodně podporují média, blbé skladby se tam prostě nehrají. Rádia dělají z undergroundových kapel pop, hodně se to spojuje.

Objevil jste si pro sebe nějakou zajímavou skupinu?

Zamiloval jsem si Stage, kteří zanedlouho vydají novou desku u Madonnina vydavatelství Maverick. Říká se o nich, že jsou noví U2, ale s tím moc nesouhlasím.

Je to svěží muzika, která obsahuje rockové prvky. Byl jsem na jejich koncertě, mluvil jsem s nimi, mám už jejich nahrávku a přijdou mi velice zajímaví. Na té desce je pro rádia většina skladeb nepoužitelná, oni ale vybrali jednu, která podle mě tu skupinu proslaví. V tom je také velké umění.

Mohlo by z vašeho pobytu za oceánem vzejít nějaké větší turné Teamu v USA?

Hrát v amerických klubech není problém. Ve Státech je spousta krajanů, kteří podobné akce pořádají. To mě ale nezajímá. Nechci chodit a vykládat, jak jsem hrál v Americe turné. Možná jednou něco většího přijde, ale když se to nestane, nebudu nešťastný. Jsem pořád doma na Slovensku a v Čechách, to jsou země, které mě zajímají.

Reklama

Výběr článků

Načítám