Hlavní obsah

Pavarottiho po třiceti letech opouští věrný manažer

Novinky, Novinky, BBC

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ŘÍM

Dlouhých třicet let doprovázel slavného italského tenora Luciana Pavarottiho věrný stín v podobě manažera Herberta Breslina. Oba muži spolu byli v časech dobrých i zlých. O to víc překvapila zpráva, že jejich spolupráce je u konce.

Foto: Martin Tesařík

Gabriela a Petr Nečasovi v rytmu tanga.

Článek

"Spolupracovat už spolu nikdy nebudeme. Máme toho oba dost. A já toho mám toho plné zuby," řeklstanici BBC očividně rozezlený Breslin.

Právě ten podle znalců operního zákulisí dokázal božského tenora získat pro světovou veřejnost, když jej vymanil ze svěrací kazajky konzervativců působících v klasické hudbě a jeho nadání prodal nejširší veřejnosti. Díky jeho manažerským schopnostem Pavarotti vyprodával sportovní stadióny a byl zván do nejprestižnějších televizních vystoupení.

Stárnoucí hvězda však o obří akce přestávala mít zájem. Před širším obecenstvem Pavarotti naposledy vystoupil v londýnské Royal Opera House loni v lednu a v průběhu roku 2002 dokonce zrušil dvě akce v newyorské Metropolitní Opera. Narychlo ho na koncertě, za nějž po Pavarottim lační příznivci hudby zaplatili až 1880 dolarů, musel nahradit Salvator Licitra.

Zlí jazykové tvrdí, že důvodem nebyla ani tak nechuť k masovým vystoupením jako spíš očividný pokles hlasové výkonnosti. a't tak či onak, Breslin měl o vyvrcholení kariéry 67letého zpěváka jiné představy a za těchto okolností s ním rozvázal spolupráci.

Spekuluje se o konci kariéry

Breslinova dezerce ještě více umocnila spekulace o nadcházejícím konci kariéry italského pěvce. On sám několikrát zopakoval, že hodlá skončito svých 70. narozeninách, tedy 12. října 2005. "Pak už nebudu nikdy zpívat, dokonce ani v koupelně při sprchování," řekl.

Související témata:

Výběr článků

Načítám