Hlavní obsah

Paul McCartney volá po zákazu kazetových bomb

ČTK, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Paul McCartney představil v pondělí benefiční album War Child Hope, jehož výtěžek bude určen iráckým dětem postiženým válkou. Kromě bývalého člena Beatles se na něm podílejí David Bowie a písničkář Cat Stevens, jenž natočil první popovou píseň po pětadvaceti letech. Před čtvrtstoletím totiž konvertoval k islámu a přijal jméno Yussuf Islam.

Foto: Jan Vodrážka

Při oslavách 100. výročí založení SDH Výrov-Hadačka soutěžili i starší hasiči.

Článek

V rozhovoru, který při této příležitosti McCartney poskytl BBC, volal po zákazu kazetových bomb se submunicí proti živým cílům: "Bylo by úžasné, kdyby tyto zákeřné zbraně zakázali. Až skončí válka, ukáže se že obětí jejich explozí byli civilisté, především děti a ženy."

Munice ohrožuje hlavně děti

Podle zjištění Dětského fond OSN jsou jejich oběťmi obvykle děti, které si tyto pumy spletou s potravinovými dávkami. Mají totiž stejnou žlutou barvu. Explodují, jakmile se jich někdo dotkne.

Člen vedení armády USA Richard Myers připustil, že v Iráku došlo ke zraněním způsobeným kazetovými bombami, i když je na vlastní oči neviděl. Vyjádřil ale přesvědčení, že tyto bomby jsou méně nebezpečné než nášlapné miny.

McCartney nesouhlasí s válkou

V rozhovoru McCartney, který se se svou současnou ženou Hester Millsovou silně angažoval už v kampani za zákaz protipěchotních nášlapných min, vystoupil proti válce v Iráku. "Cítil jsem, že se všichni členové OSN shodli na tom, že by Saddám měl být odzbrojen, ale nesouhlasili se způsobem, který se nakonec zvolil. Řada lidí se shodla na tom, že existovaly i jiné možnosti. Nechci aby někdo na někoho útočil, " dodal McCartney, který sám sebe charakterizoval jako pacifistu.

Ex-Beatle o víkendu pokračoval v Sheffieldu v evropském turné, které vyvrcholí 1. června pod širým nebem v liverpoolských docích před čtyřiceti tisíci diváky. V sobotu vystoupil v Sheffieldu, kde hrál tři hodiny vlastní písně z repertoáru Beatles, Wings i ze svých nových sólových desek.

Související témata:

Výběr článků

Načítám