Hlavní obsah

Pátý díl Harryho Pottera je od půlnoci na pultech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Milovníci Harryho Pottera se po nesnesitelném tříletém čekání dočkali dne D: o půlnoci začal v anglicky mluvících zemích prodej pátého dílu příběhů malého čarodějnického učně. Celou noc pořádaly nájezdy na knihkupectví celé rodiny. Mnohé děti si pro 766stránkovou knížku přišly v převlecích, a tak se ulice hemžily malými Hermionami, Rony a Pottery.

Foto: Michaela Poláková

Marek Zmrhal s trenérem Judou

Článek

Anglická veze knihy se však objevila i na pultech v zemích, kde angličtina není hlavní řečí: s úderem půlnoci se objevila za výlohami knihkupectví v Paříži, Bruselu, Bukurešti, Kodani, Hongkongu.

Obdivovatelé malého kouzelníka v jiných zemích světa si budou muset na vydání ve svém rodném jazyce pár měsíců počkat. Například v Dánsku by se měl objevit v říjnu, v Německu, Nizozemsku, Itálii, Francii a Řecku kolem Vánoc, ale ve Švédsku, Španělsku a Rumunsku až v roce 2004.

Potterománie opět vře

Vydání pátého dílu Harryho provázela řada atrakcí. V Austrálii byl vypraven speciální parní hogwartský express, který Harryho a kamarády odváží do školy v Bradavicích, novozélandská premiérka se zúčastnila 27hodinového čtení knihy s cílem vytvořit nový rekord v délce veřejného čtení. Prezident Newyorské veřejné knihovny si vyzvedl pátý díl Harryho Pottera, který přivezlo obrněné vozidlo, oděn v bílých rukavicích.

Britská autorka Joanne Rowlingová, která je prý už nyní bohatší než královna Alžběta, by si za dnešní noc mohla připsat na konto třicet miliónu liber. Již potvrdila, že začíná psát díl šestý.

Pátý Harry trhá rekordy

Malý čaroděj se stal celosvětovým fenoménem. Prvních čtyř dílů se prodalo 200 miliónů exemplářů v 55 jazycích a ve 200 zemích. Čtvrtý díl vyšel v červenci 2000.

Pátý díl by měl díky velké reklamní kampani trhnout od vydání prvního dílu v roce 1997 rekordy. Předpokládá se, že bude vytištěno 13 miliónů kusů. Rekordy již trhl internetový prodej; vydavatelství Amazon obdrželo již předem více než milión objednávek.

Související témata:

Výběr článků

Načítám