Hlavní obsah

Padesát odstínů šedi uvedou na Valentýna

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od chvíle, kdy bylo zveřejněno, že vznikne film na motivy slavného erotického románu E L Jamesové Padesát odstínů šedi, vynořila se spousta napětí, otazníků, protestů i spekulací. Změnilo se kvůli tomu obsazení hlavní mužské role, stejně tak datum premiéry.

Foto: Profimedia.cz

Jamie Dornan a Dakota Johnsonová, představitelé hlavních rolí v Padesáti odstínech šedi

Článek

Dana Brunetti, producent díla, aktuálně na svůj účet na Twitteru napsal, že vzniknou dvě verze filmu. Potvrdil tím svou úvahu z listopadu. „Fanoušci chtějí, aby vznikl film, který bude co nejvěrnějším ztvárněním knihy,“ napsal na vysvětlenou.

Obě verze by se měly dostat do kin současně. Jedna by měla v Americe získat ocenění R, což znamená, že bude přístupná divákům od sedmnácti let. Druhá bude označena jako NC-17 a podle amerického práva může být prezentována pouze v kinech se speciálním zaměřením.

Nedávno také produkce představila některé herce ve vedlejších rolích. Eloise Mumfordová si zahraje spolubydlící hlavní ženské postavy, Rita Ora ztvární mladší sestru Christiana Greye, v další roli se představí Jennifer Ehleová.

Nejzajímavější samozřejmě bylo obsazení hlavních rolí. V září producenti filmu uvedli, že podepsali smlouvu s Dakotou Johnsonovou a Charliem Hunnamem. Ona měla ztvárnit jednadvacetiletou studentku Anastasii Steelovou, on sedmadvacetiletého milionáře Christiana Greye.

Bezprostředně poté se však fanoušci knihy na internetu do rozhodnutí produkce pustili s tím, že s takovým obsazením nesouhlasí. Trnem v oku jim byl obzvlášť Hunnam, jehož považovali za nevýrazného a neodpovídajícího představě o Christianu Greyovi. I z toho důvodu se v říjnu Hunnam rozhodl hlavní role vzdát.

Chci vypadat dobře nahá
Dakota Johnsonová

V rozhovoru pro magazín E! News poté přiznal, že se cítil být pod velkým tlakem a po svém rozhodnutí vzdát se role je mu skvěle. „V posledních měsících jsem měl strašně málo času, koncentroval jsem se pouze na práci. Teď, když budu mít chvíli volna, pojedu domů do Anglie a zařídím několik rodinných záležitostí. Musím se setkat se svou rodinou a potom se znovu vrátím k práci,“ řekl.

Již na konci října produkce filmu uvedla, že pro hlavní mužskou roli podepsala smlouvu se severoirským hercem Jamiem Dornanem. V listopadu pak vyšel v americkém magazínu Entertainment Weekly první rozhovor s oběma představiteli hlavních rolí.

Mimo jiné v něm prozradili, co je vedlo k tomu, ucházet se o role. Čtyřiadvacetiletá Johnsonová řekla, že je nadšenou čtenářkou příběhů, které dosud E L Jamesová vydala. Přiznala také, že vůbec poprvé v životě začala cvičit. „Chci vypadat dobře nahá,“ vysvětlila.

Foto: CinemArt

Herečka připravovaného filmu Dakota Johnsonová.

Dornan připomněl, že v minulosti pracoval jako model a byl zvyklý před publikem vystupovat spoře oblečený. Na rozdíl od Johnsonové se prý tedy odvážných sexuálních scén nebojí.

„Vyrůstal jsem ve velice liberálním prostředí. Netvrdím, že se u nás děly nějaké zásadně divoké či podezřelé věci, ale scény, které jsou v knize, mě nešokují. Ani přesto, že jsou pro celý příběh klíčové,“ vysvětlil.

Dodal, že když se dozvěděl, že dostal ve filmu hlavní roli, trochu ho to zpočátku zaskočilo. „Bál jsem se, to byla má první reakce. Pak jsem ale začal být strašně zvědavý.“

V návaznosti na změny v obsazení hlavních rolí přesunuli producenti premiéru filmu ze srpna 2014 na únor 2015. Ba co víc, premiéra je naplánována rovnou na svatého Valentýna.

„Budeme se snažit, abychom i v České republice film uvedli na svatého Valentýna,“ řekl Právu Petr Slavík ze společnosti CinemArt. „V současné době je natáčení ve stadiu příprav.“

Snímek bude režírovat britská výtvarnice a režisérka Sam Taylor Johnsonová. Produkce počítá s tím, že zfilmuje i další dva díly erotické trilogie Jamesové.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám