Hlavní obsah

Ozzy Osbourne: Symbol temnoty

Právo, Radek Bittner a Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ve středu dorazí do Prahy skupina Black Sabbath ve své nejsilnější sestavě s Ozzym Osbournem, Tonym Iommim, Geezerem Butlerem a Billem Wardem. Večer se představí v T-Mobile Areně a podle pořadatelů bude mít "plný dům".

Článek

Jedna z nejslavnějších skupin hudební historie je provázena skandály a aférkami, které se v devadesátých letech shlukly pouze kolem charismatického a minimálně podivného zpěváka Ozzyho Osbourna.

Upíjel se k smrti, pomohla mu božská manželka Sharon, poradila mu, jak se vrátit na scénu jako sólista i jako součást Black Sabbath, udělala z něho hudebního podnikatele a v neposlední řadě televizní hvězdu. Reality show The Osbournes stála za to.

Ozzy Osbourne byl velmi zaskočený úspěchem, který seriál, vysílaný od roku 2002 na hudebním kanálu MTV, měl. Je mu to milé, což o to, starý pán se dovede potěšit. Nicméně přiznává, že kdyby měl volit, raději by dosáhl dalšího úspěchu se skupinou Black Sabbath.

"Když se moje tvář začala objevovat na titulních stránkách novin a časopisů a lidé na celém světě o mně věděli, stal jsem se rockovou hvězdou. Ta reality show mě ale dostala úplně někam jinam. V Bostonu mě zastavila holka a ptá se: "Ozzy, co děláš v Bostonu?" Odpověděl jsem, že vystupuju, a ona na to "Vystupuješ? A v jaké show? V jakém programu?" Vysvětlil jsem jí, že máme večer rockový koncert, a ona vytřeštila oči: "Bože, ty děláš také muziku?" Svatá prostoto. Já dělám muziku pětatřicet let a tahle nána to nevěděla," rozčiluje se nad historkou, která byla spojena s jeho televizním pořadem.

Nejdůležitější kapela rock'n'rollu

"Chci se vracet s Black Sabbath a chci všem říct, že tohle je nejdůležitější kapela rock'n'rollu. Ještě s Johnem Lennonem, to byl bezva chlapík. Když mi někdo řekl, že písnička Dreamer z mé sólové desky je podobná jeho Imagine, málem jsem se z toho radostí zbláznil. Beru to jako poctu."

Jenže Ozzy je starý oportunista. Možná ho předešlá historka vyděsila, jenže když v březnu jeho reality show skončila, musel zatlačit v očku slzu.

"Kamery mi budou chybět, to přiznávám. Když je člověk každý večer televizním hrdinou a má představení, zvykne si. Vždy, když jsem vcházel do pokoje, kde byla kamera, říkal jsem si: Tak pozor, teď máš prezentaci. Nedá se nic dělat, něco vymyslím."

Vymyslel: stěhuje se. S manželkou Sharon se rozhodli, že se zbaví svého sídla v Beverly Hills, v němž se reality show odbývala, a koupí nové. Důvodem je potřeba změny a také více prostoru pro chov zvířat, které nejslavnější rockový pár na světě velice miluje. Za starý dům chce 11,9 miliónu dolarů.

"Naše děti Aimee, Kelly a Jack z domu odešli, teď je řada na nás," vysvětluje rocker. Nový dům je prý rovněž v Beverly Hills.

Ozzy vstal z mrtvých

Black Sabbath vznikli už na konci šedesátých let v anglickém Birminghamu, a když se dávali dohromady, řekl prý Ozzy památnou větu: "Pojďme děsit lidi!".

Jak pravil, tak udělali. Black Sabbath se na začátku sedmdesátých let stali synonymem temné muziky. Vycházeli v podstatě z blues, ovšem zatěžkali ho a zpomalili. Nic pro dobovou hudební kritiku, která poukazovala na primitivitu řečeného postupu a v prvních letech do kapely šila, seč mohla.

Mládež to ale bavilo. Ztotožnila se s debutovým albem Black Sabbath a zamilovala si počin Paranoid. Obě desky vyšly v roce 1970 a pro historii rocku znamenají významný mezník.

Na sklonku sedmdesátých let Osbourne skupinu opustil. Nebyly v ní právě nejlepší vztahy a on sám měl problémy s alkoholem a drogami. Vyrazil na sólovou dráhu a kupodivu byl opět úspěšný, byť jej znovu se mýlící dobová kritika považovala za beznadějného pijáka.

Kapela povolala k mikrofonu Ronnieho Jamese Dia, Iana Gillana z Deep Purple i Tonyho Martina, ale nikdy to nešlo tak dobře jako s Ozzym.

Na konci roku 1997 se dali opět dohromady a v roce následujícím vyšlo album Reunion, hlásající velký návrat zpět. Ozzy navíc vstal z mrtvých, omezil pití a drogy a se svou manželkou Sharon začal organizovat festival Ozzfest, na kterém vedle sebe sama, Black Sabbath a dalších hvězd představoval i nadějné formace.

Probíhající turné, které zasáhne 29. června také pražskou T-Mobile Arenu, začalo 9. června v německém Dortmundu. V předprogramu vystoupí skupiny Soulfly a Velver Revolver.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám