Hlavní obsah

Ostravská katedrála nabízí k adopci píšťaly budoucích varhan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na 27 a půl milionu jsou vyčísleny náklady na rekonstrukci varhan, které doposud sloužily Janáčkovy filharmonii a budou za tři roky instalovány v katedrále Božského Spasitele v Ostravě. Tamní biskupství na rekonstrukci obřího nástroje zahájilo veřejnou sbírku a mimo jiné nabízí lidem možnost symbolické adopce jednotlivých píšťal.

Foto: Aleš Honus, Právo

Biskup Marek David ukazuje zmenšenou maketu píšťaly, kterou můžou obdržet dárci.

Článek

Podobným způsobem veřejnost už delší dobu přispívá na nové varhany pro pražskou Svatovítskou katedrálu. Ostravská sbírka běží nyní týden.

„Každý, kdo si píšťalu pro ostravskou katedrálu adoptuje, od nás obdrží dárkový certifikát. A dárci, kteří přispějí více než 5000 korun, pak dostanou funkční maketu píšťaly vyrobenou ve varhanářské firmě, která se na budování nových varhan podílí,“ řekl novinářům ostravsko-opavský biskup Martin David.

Prvotřídní nástroj z dílny krnovských varhanářů vznikl před více než padesáti lety pro tehdejší Palác kultury v Praze. Po sametové revoluci našel místo v Domě kultury města Ostravy, kde ho využívala Janáčkova filharmonie.

Dům kultury ale nyní chystá velkou rekonstrukci, proto budou varhany v budoucnu a zřejmě již natrvalo umístěny v ostravské katedrále. Biskupství je zakoupilo za 3,5 milionu, mnohonásobně vyšší částku si ale vyžádá jejich rekonstrukce.

Varhanní stroj bude umístěn v částečně dochované a zrekonstruované novorenesanční varhanní skříni, kterou pro ostravskou katedrálu navrhl v 18. století vídeňský architekt Max von Ferstel.

Foto: Aleš Honus, Právo

Varhany potřebují opravu

„Pro nové varhany máme k dispozici 5600 píšťal, které musíme naprojektovat do dochované skříně v 94 znějících rejstřících,“ uvedl varhanář Boris Mettler, který se bude na rekonstrukci podílet.

Varhanní píšťaly podle něj projdou revizí a vyčištěním, kromě toho se počítá s kompletní výměnou zastaralé elektroniky, stavbou nového hracího stolu, obnovou měchů a vzdušnic, restaurováním skříně a následně i velmi náročnou montáží a laděním.

Varhany se mají poprvé rozeznít v roce 2026 u příležitosti 30. výročí založení diecéze. Půjde o jeden z největších a nejkvalitnějších nástrojů v Česku, který bude sloužit nejen pro potřeby bohoslužeb, ale i koncertů vážné hudby.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám