Hlavní obsah

Ostrava láká na festival japonské kultury

Právo, Denisa Telaříková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kulturu a tradice Japonska představuje během letošního léta v Ostravě nový festival s názvem Japonské dny. Podle organizátorů se jedná o jeden z největších festivalů japonské kultury v České republice. Na pěti místech se v rámci této akce, která se v Ostravě v takovém rozsahu koná vůbec poprvé, představí 80 vystupujících. Připraveny jsou i workshopy, přednášky a výstavy. Právo o tom za organizátory informoval Jan Kudla.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Výstava Cesta samuraje představí tyto japonské bojovníky v různých rovinách.

Článek

„Tento festival navazuje na Slavnosti bojových umění, které mají v Ostravě už desetiletou tradici. Při jejich pořádání jsme zjistili, že návštěvníky nezajímá jen samotné bojové umění, ale celá japonská kultura. Proto jsme se spojili s dalšími ostravskými organizacemi a uspořádali jsme festival Japonské dny v Ostravě, jehož stěžejní akce začínají v úterý 14. července,“ uvedl Kudla.

Čtyři výstavy v Ostravském muzeu

Dodal, že v tento den se totiž japonská kultura představí nejen na ostravském Festivalu v ulicích, ale také začnou čtyři výstavy o Japonsku v Ostravském muzeu. „Jedna výstava se nazývá Cesta meče a připravil ji Pavel Bolf, který patří k světově uznávaným mečířům. Jako jediný Nejaponec byl pozván do Japonska, aby ukoval meč,“ líčila ředitelka Ostravského muzea Jiřina Kábrtová.

Dodala, že další výstavou je Cesta samuraje. „Exponáty jsme si zapůjčili ze zámku v Hradci nad Moravicí. Je to ukázka ze života samurajů jako neohrožených válečníků, ale také jako skromných a pracovitých lidí,“ lákala Kábrtová.

Třetí výstava představí návštěvníkům japonské svitkové obrazy, čtvrtá zase ukáže průřez celou japonskou historií a kulturou. Výstavy budou v Ostravském muzeu k vidění do 16. srpna.

Foto: Denisa Telaříková

Z výstavy Cesta samuraje

Festival vyvrcholí v září

Celý japonský festival v Ostravě vyvrcholí ve dnech 20. až 26. září, kdy vypuknou tradiční Slavnosti bojového umění. „Kromě workshopů různých druhů japonského bojového umění od karate přes aikido až k judu si lidé mohou vyzkoušet, i jak se dělá origami, sushi či proniknou do tajů kaligrafie. Workshopy probíhají v rámci japonských výstav v Ostravském muzeu,“ líčil dále Kudla za Aikido SKP Ostrava.

V průběhu akcí lidé samozřejmě ochutnají i pravé japonské čaje, připravena je i výstava bonsají, japonských účesů, psích plemen, tradičních nástrojů a her, k vidění bude i japonské divadlo a nebudou chybět ani lekce japonštiny. Celá akce má charitativní cíl. Výtěžek z ní je tradičně věnován Nadaci policistů a hasičů – vzájemná pomoc v tísni. Svým jménem Japonské dny podporují Ondřej Vetchý, Zora Jandová a Michal Dvořák.

Foto: Denisa Telaříková

Výstava Cesta meče představí lidem japonské meče, které jsou součástí japonské historie.

Reklama

Výběr článků

Načítám