Hlavní obsah

Osmdesátiny skladatele a dirigenta Petra Kotíka připomínají dva koncerty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava/Praha

U příležitosti 80. narozenin skladatele, dirigenta a flétnisty Petra Kotíka se uskuteční dva koncerty v Praze a v Ostravě, kde zazní ve světových premiérách devět kompozic od devíti skladatelů, složených právě pro tuto příležitost.

Foto: Smart Communication

Dirigent a skladatel Petr Kotík

Článek

První koncert se uskutečnil v úterý 26. dubna v Galerii PLATO v Ostravě, druhý se koná ve čtvrtek 28. dubna v Centru současného umění DOX+ v Praze. V podání Ostravské bandy, klavíristy Daana Vandewalleho a houslistky Hany Kotkové na nich zazní nová díla Christiana Wolffa, Bernharda Langa, Any Sokolović, Petra Cíglera, Petra Bakly, Philla Niblocka, Daniela Skály a Anny Heflin.

Dirigovat budou Bruno Ferrandis, Jiří Rožeň a sám oslavenec Petr Kotík.

Umělecký ředitel bienále Petr Kotík: Ostravské dny nejsou o mně, to bych považoval za ostudnou myšlenku

Kultura

Význam kotíka ocenil skladatel Christian Wolff: „Je neúnavným organizátorem koncertů, na nichž zaznívá nesmírně zajímavá a hodnotná hudba. Spousta skladeb, které byly díky němu provedeny, by jinak vůbec nezazněly. Pamatuji si například newyorské premiéry Feldmanových koncertů (klavírního, flétnového, houslového) – zazněly v New Yorku poprvé po víc než 20 letech od svého vzniku, a to jen díky Petru Kotíkovi.”

Skladatel Kotík dostal Cageovu cenu

Kultura

„Je také zodpovědný za vznik řady nových skladeb, zejména těch orchestrálních, které by jinak skladatelé neměli možnost napsat, a už vůbec ne slyšet naživo. Já sám jsem z toho těžil, protože jsem do té doby neměl nikdy příležitost napsat něco pro orchestr; to samé platilo také pro Alvina Luciera,” dodal.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám