Hlavní obsah

Osm scén, padesát koncertů. Metronome se řadí k největším pražským událostem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Festival Metronome Prague proběhne 23.–26. června na pražském Výstavišti. Program je nabitý, vedle dříve ohlášených hvězd, jako jsou Nick Cave a The Bad Seeds či Beck, vystoupí ještě padesátka umělců.

Foto: ČTK/Šulová Kateřina

Zpěvák Nick Cave.

Článek

Celý festival zahájí ukrajinská elektro-folková kapela Go_A, která účinkovala na Eurovision Song Contest 2020 v nizozemském Rotterdamu.

Účast potvrdili také britští Everything Everything nominovaní na Mercury Prize, kteří přivezou čerstvé album Raw Data Feel. Z Belgie dorazí indie-popoví Balthazar nebo elektro-popoví Oscar & The Wolf.

Izraelskou dream-popovou kapelu Lola Marsh tvoří hlavně zpěvačka Yael Shoshana Cohen a multiinstrumentalista Gil Landau. Přijede také křehká britská písničkářka Emily Burns nebo americká zpěvačka Melissa Lingo. V rámci setu české kapely 333 se na Metronome představí rodačka z Louisiany Lisa Ramey. Ta na sebe upoutala v Americe pozornost v soutěžní show hudebních hitů NBC The Voice či hostováním s Johnem Legendem.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Kristin Lash a Jakob Grey

Dorazí i Kristin Lash z mladého slovenského dua Lash & Grey, které sklízí jeden úspěch za druhým, například vítězství v soutěži mladých talentů na Bratislavských Jazzových Dnech a v Jazz Start Up.

Mňága, Bárta, symfonický Macháček

Program věnuje dost prostoru i českým legendám – jsou tu Mňága a Žďorp, Čechomor nebo Alice s Danem Bártou. Mladší interprety zastoupí 7krát3, Anet X či Lenny.

Foto: Presscode

Dan Bárta

Vizuální a hudební specialitou bude vystoupení Tata Bojs, kteří svoji show odehrají před objektivy televizních kamer České televize pro pozdější odvysílání záznamu koncertu.

„Živá hudba je radost, zvlášť v téhle době. Proto máme pocit, že je důležitý dát lidem i sami sobě aspoň na pár chvil zapomenout a prostě se bavit. Věříme, že festival Metronome jako takový i naše vystoupení budou skvělou příležitostí,“ uvedli Tata Bojs.

Foto: Bet Orten

Lenka Dusilová

„Velký zájem na sebe poutá i festivalový blok kapely Sunbrella, kterou nevede nikdo jiný než syn Mekyho Žbirky, David. Se svým projektem přijede David Žbirka do Česka poprvé zahrát svoji vlastní hudbu,“ dodal za pořadatele Roman Helcl.

Společný projekt SymfoMIG spojí kapelu Jiřího Macháčka Mig 21 se šedesátičlenným Orchestrem Národního divadla. Velký koncert, který se už nebude opakovat, nabídne také Lenka Dusilová. Vystoupí s tělesem Řeka Ansámbl. Repertoár bude těžit z posledního alba, za které zpěvačka získala ocenění ve třech kategoriích hudebních Cen Anděl 2020.

„Nabídka Metronome na předvedení repertoáru s rozšířenou kapelou mi umožní více prohloubit prožitek a přiblížit předobrazy hudebních krajin Řeky ve velkorysejší hudební a vizuální formě. Podobné vystoupení jsme zatím, v trochu jiné sestavě, nastudovali pouze jednou, exkluzivně pro křest alba v rámci festivalu Spectaculare na Nové Scéně. Další takový koncert už neplánujeme,” uvedla Lenka Dusilová.

Reklama

Výběr článků

Načítám